Muhammet KAÇAR/RİZE, () - ÇAYKUR, tomurcuk olarak bilinen çayın üst filizlerinden aldığı 281 kilo çaydan yaklaşık 70 kilo beyaz çay üretti. Dünyada kilosu bin dolardan 15 bin dolara kadar değişen fiyattan satılan beyaz çayın Türkiye'de satış fiyatının tespiti için çalışma başlatıldı.
Çaykur bu yıl ilk kez beyaz çay üretimi için üreticilerden kilosu 300 liraya, tomurcuk olarak bilinen çayın üst filizlerinin alımını gerçekleştirdi. Yaklaşık 35 gün süren hasat döneminde üreticilerden 281 kilo beyaz çay filizi alan Çaykur, yaklaşık 70 kilo beyaz çay üretimi gerçekleştirdi. Çaykur, beyaz çay filizi alımı karşılığında üreticilere yaklaşık 85 bin lira ödeme yapacak. Önümüzdeki ay piyasaya çıkması beklenen ve özel olarak satışı gerçekleştirilecek olan beyaz çayın kilo satış fiyatının tespit edilmesi için çalışma başlatıldı. Dünyada kilosu bin doların üzerinde alıcı bulan beyaz çayın Çin’de 15 bin dolara ulaşan rakamlara satıldığı belirtildi.
Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, çok değerli ve pahalı olan beyaz çayın satış fiyatını henüz tespit etmediklerini belirterek, “Beyaz çayın insan sağlığı açısından da ciddi faydaları var. Adeta bir ilaç. Çayın genel faydalarıyla birlikte beyaz çayın en önemli özelliği gençleştirme ve hücre yenileme özelliği olması” dedi.

MK(TM/AAA) (FOTOĞRAFLI)