ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Fatih Acar, İzmir'de yaptığı konuşmada, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından 10 ve üzeri işçi çalıştıran işletmelerde yapılan bir araştırmada, 259 bin işletmenin elemana ihtiyacı olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Acar, “Türkiye'nin temel sorunu mesleksizlik sorunudur. İş yerlerinin eleman bulamamasının sebebinin temel nedeni yüzde 68 ile mesleki yetersizliktir. Bu durumu Ulusal İstihdam Strateji Programı’yla aşacağız” dedi.
İzmir Yeminli Mali Müşavirler (YMM) Odası tarafından, Çalışma Hayatı İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgilendirme ve Değerlendirme Toplantısı düzenlendi. Ege Palas Oteli’ndeki toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Fatih Acar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlılığı Genel Müdürü Kazım Özer, İzmir YMM Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şadi Çetin ve oda üyeleri katıldı. Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecinde yapılması gerekenleri yükümlülük olarak değil, gerekli olduğu için yaptıklarını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Fatih Acar, bakanlık olarak ödevlerini en iyi şekilde yaptığını belirtti.
Sosyal güvenlik alanında önemli reformlar yaptıklarını anlatan Acar, “Önemli reformlarımızdan birisi de kurduğumuz Mesleki Yeterlilik Kurumu’dur. Burada ulusal meslek standartlarını oluşturuyoruz. Ayakkabı tamircisine kadar her mesleğin ulusal meslek standardını belirliyoruz. 457 mesleğin ulusal meslek standardı yapıldı. Bu sertifikayı alan dünyanın her yerinde iş yeri açabilecek” dedi.
“NİTELİKLİ ELEMAN YETİŞTİRMELİYİZ”
Dünyanın temel sorununun istihdam ve işsizlik olduğunu söyleyen Acar, bu konularda son 10 yılda önemli atılımlar yaptıklarını belirtti. İşsizlik rakamlarının Avrupa Birliği’nde yüzde 10.6, Türkiye ise 9.3 olduğunu belirten Acar, Türkiye’nin işsizlik oranının AB altında olmasın kısmi olarak sevindirici olduğunu söyledi. İŞKUR tarafından yapılan bir araştırmada 259 bin işletmenin elemana ihtiyacı olduğunun ortaya çıktığını belirten Acar, “Türkiye'nin temel sorunu mesleksizlik sorunudur. İş yerlerinin eleman bulamamasının sebebinin temel nedeni yüzde 68 ile mesleki yetersizliktir. Bu durumu Ulusal İstihdam Strateji Programı’yla aşacağız. Nitelikli eleman yetiştirmemiz gerekiyor. İşsizlik oranımızı önümüzdeki yıllarda yüzde 5 oranına düşüreceğiz” diye konuştu.
“TÜRKİYE ÖNÜNÜ GÖREBİLİYOR”
İŞKUR tarafında yapılan meslek danışmanlığı programının büyük başarı kaydettiğini de dile getiren Acar, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Meslek danışmanlığı ile 2012 yılında 556 bin kişiye iş bulundu. 2013 yılı ise hedefimiz meslek danışmanlarımızın 1 milyon kişiye iş bulmasıdır. 5 yıllık kalkınma planımız açıklandı. Planda büyüme, enflasyon, dış ve iç ticaret gibi alanlarda hedefler belirtildi. Böylece iş adamları önünü görebilecek. Türkiye artık önünü görüyor. Türkiye günlük geliri bir doların altında kimse kalmamıştır. Gelir dağılımı konusunda önemli mesafe kaydettik. Tabi bunların hiç biri yeterli değildir. Çalışmalarımız süratle ve artarak devam edecektir.”
İŞ KAZALARI OLMADAN ÖNLEYECEĞİZ
Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı Genel Müdürü Kazım Özer ise İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası hakkında bilgi verdi. Son dönemin en popüler konularından birinin iş güvenliği olduğunu belirten Özer, vatandaşların iş kazaları yüzünden hayatlarını kaybetmesini istemediklerini belirtti. Türkiye’de her gün 190 kişinin iş kazası geçirdiğini ve ortalama olarak 4 kişinin yaşanan iş kazalarından ötürü hayatını kaybettiğini belirten Özer, İş Güvenliği ve Sağlığı Yasası’yla kazalar gerçekleşmeden önüne geçeceklerini söyledi.

CD (AÖ/AAA)(FOTOĞRAF)