İSTANBUL, 29 Mayıs () - TÜRKİYE'DE çalışanlar, yüzde 88 gibi çok büyük bir oranda, yabancı ve erkek yöneticiyle çalışmak istiyor.

Kariyer.net'in 4 bin kişinin katılımıyla düzenlediği "çalışanların yönetici tercihleri"ni konu alan ankete göre, çalışanlar yöneticilerinden öncelikle dürüst ve adil olmasını istiyor.

YAŞI KÜÇÜK YÖNETİCİ İSTENMİYOR
Çalışanların çoğunluğu yaşça kendinden büyük yöneticiyi tercih ediyor. Anket sonuçlarına göre çalışanların yüzde 82.36'sı yaşça kendinden büyük yöneticiyle çalışmak istiyor. Yaşıtı yöneticiyle çalışmak isteyenlerin oranı yüzde 15.77, yaşı kendisinden küçük bir yöneticiyle çalışmak isteyenlerin oranı ise yüzde 1.87 düzeyinde kaldı.  

YABANCI YÖNETİCİ  "GELİŞTİRİCİ"
Yabancı bir yöneticiyle çalışmak isteyen çalışanların oranı yüzde 88.65'i buluyor. Yabancı bir kültürle tanışma ve iletişim, değişime en açık olunan alanlardan biri olarak öne çıkıyor. Özellikle birçok alanda know-how'ın ülkemize hala yurt dışından geliyor olması da yabancı yöneticilerin çalışanların gözünde "geliştirici" rolünü pekiştiriyor. Diğer bir deyişle, çalışanlar yabancı yöneticilerle çalışmayı bir gelişim fırsatı olarak değerlendiriyor.

KADINLAR YİNE GERİDE KALDI
Ankete katılanlar, bir yöneticide bulunması gereken en önemli özellikleri dürüstlük, şeffaflık ve eşitlik olarak sıralıyor. Çalışanların yüzde 52.27'si dürüst, şeffaf ve eşitlikçi, yüzde 27.32'si öğretici, geliştirici, yüzde 20.11'i ise motive edici yönetici istiyor.

Anket sonuçlarına göre, iş dünyasında sayısı artan kadın yöneticiler ise halen erkeklere göre arka planda kalıyor. Çalışanların yüzde 70.53'ü erkek yöneticiyi tercih ederken, kadın yöneticileri tercih eden çalışanların oranı yüzde 29.47'de kalıyor.

Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz,sonuçları değerlendirirken, "Bu yanıtların sosyolojik, kültürel veya psikolojik yönden birçok farklı açıklaması yapılabilir ancak iş dünyasının gerçeklerine baktığımızda, bu tercihin artık değişmek zorunda olduğu açık. Kadın yönetici tercihinin de azımsanmayacak bir oranda olması, belki bu yöndeki değişimin işareti sayılabilir" dedi.