EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan Eylül ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi. Çağlayan, "Eylül ayı ihracatımız 13 milyar 121 milyon dolar, ithalatımız 20 milyar 623 milyon dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 63,6 oldu. İhracatımızda yüzde 1,3; ithalatımızda yüzde 3,5 artış var" dedi. Çağlayan, "2023 hedeflerimize de Marmaray gibi dünya çapındaki projeleri hayata geçirerek emin adımlarla yaklaşıyoruz" diye konuştu. Çağlayan'ın, Ekonomi Bakanlığı'nca yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: Ocak-Eylül dönemindeki 9 aylık duruma baktığımızda ise ihracatımızın 112 milyar 493 milyon dolar, ithalatımızın 187 milyar 623 milyon dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranının ise yüzde 60 olduğunu görüyoruz. Son 12 aylık dönemde ise ihracatımız 152,1 milyar dolar, ithalatımız 247,1 milyar dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranının ise yüzde 61,5 9 aylık dış ticaret verisi açıklanmış bizden başka 20 ülke daha var. Bunlarda 9 aylık ortalama ihracat artışı yüzde 2.3. Bu sene dünyada dış ticaret oldukça durgun seyrediyor. Biz de böyle bir ortamda ihracatımızı artırmaya çalışıyoruz.

10 YIL SONRA BAMBAŞKA BİR NOKTADA OLACAĞIZ 2013 yılı sonu itibarıyla 2012’de gerçekleştirdiğimiz 152,5 milyar doların da üzerine çıkarak yeni bir rekor daha kıracağız. Bundan 10 yıl öncesine göre ihracatımızın mal ve pazar derinliği çok daha yüksek. Yani daha çok çeşit mali daha çok sayıda ülkeye satıyoruz. İhracat İstanbul’dan Anadolu'ya yayılıyor. Ankara, Eskişehir, Mersin, Bursa öne çıkıyor. Anadolu sermayesi parlıyor. Amacımız bu trendi güçlendirerek sürdürmek. 10 yıl sonra, bambaşka bir noktada olacağız. 2023 Türkiye için sadece 500 milyar dolar ihracat gibi sayısal bir hedef değil. Nitelikte de, üretim sürecinde de, iş yapma anlayışında da değişikliler olması gerekiyor.

İhracatımızın yaklaşık dörtte üçünü gerçekleştirdiğimiz Avrupa ve yakın çevremizde yaşanan ekonomik, siyasi ve sosyal krizlere rağmen 2009-2012 döneminde toplam 43.6 milyar ek ihracat yapabildik. Bugün de Avrupa Birliği, Kuzey Afrika, Sahra-altı Afrika, Orta Amerika ve Uzakdoğu bölgelerine ihracatımızın artışta olduğunu görüyoruz. Artış oranları Kuzey Afrika’da yüzde 12.2, Sahra-altı Afrika’ya yüzde 7.5, Uzakdoğu’da yüzde 16.3 ve Orta Amerika’da yüzde 33.1. AB'YE İHRACATIMIZDA CİDDİ ARTIŞLAR GÖRECEĞİZ AB’de reel anlamda toparlanma başlayınca bundan en olumlu etkilenecek ülkelerden birinin Türkiye olacağını aylardır ifade ediyorduk. Öyle de oluyor. AB'ye ihracatımızda aylardır artış var. Bundan sonra daha da ciddi artışlar göreceğiz.

71. Fasıl (altın ve değerli taşlar) genelinde Eylül ayında 600 milyon dolar ihracat, 465 milyon dolar ithalatı yaptık. İlk 9 ayda ihracat 5,8 milyar dolara, ithalat 12,9 milyar dolara ulaştı. Doğal olarak bu ithalat artışı, cari açığımızı da yukarı çekiyor. Geçen sene altın ticaretinde fazla veriyor iken bu sene ilk 9 ayda 7,1 milyar dolar açık verdik. Altın hariç tutulduğunda ihracatımızın 6,6 artış göstererek 106,7 milyar dolara ulaştığını görüyoruz.
DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ BÖLGEDEKİ YATIRIMLARI HIZLANDIRACAK
Bakanlık olarak Türkiye ekonomisi adına yurtdışı pazarlardaki tüm iş imkânlarını yakından takip ediyor, dünya piyasasındaki gerçekleşmesi muhtemel tüm senaryolara karşı titizlikle çalışıyoruz. Teşvik sistemimiz beklentilerimize uygun şekilde sonuçlar veriyor. Özellikle 6. Bölgedeki gelişmelerden memnunuz. Sayın Başbakanımızın kamuoyu ile paylaştığı ve halkımız tarafından olumlu tepki aldığını gördüğümüz demokratikleşme paketinin bölgedeki yatırımları daha da hızlandıracağına inanıyoruz.

HEDEFLERE HIZLA YAKLAŞIYORUZ Cumhuriyetimizin 100’ncü yıldönümünü kutlayacağımız 2023 için ortaya koyduğumuz hedeflere hızla yaklaşıyoruz. Altına imzasını altın harflerle attığımız Marmaray gibi dev projelere yenilerini ekleyerek Türkiye’yi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yol gösterdiği şekilde muasır medeniyetler seviyesine çıkaracağız. 
  MK