Türkiye`nin ikinci çeyrekte yüzde 5,1 büyüdüğünü ortaya koyan veriler ardından uluslararası kuruluşlar üst üste açıklamalar yaparak tahminlerini değiştirdi.


 

Türkiye ekonomisi, hükümetin teşvik ve desteklerinin süren etkisi ile ikinci çeyrekte yüzde 5.1 büyüdü. Ekonomistler ve ekonomi yönetimi büyümede güçlü seyrin yılın kalanında da devam edeceğini bekliyor. Uluslararası yatırım bankalarından JPMorgan, Morgan Stanley ve Nomura da Türkiye’ye yönelik büyüme beklentilerini yukarı yönlü revize etti. Goldman Sachs ise üçüncü çeyrekte büyümenin yüzde 7’ye ulaşabileceğini açıkladı. 

JPMORGAN, YÜZDE 4,6'DAN 5,3'E YÜKSELTTİ

2017 ikinci çeyrekte Türk ekonomisinin piyasa beklentilerinin altında ancak kendi tahminlerinin üzerinde büyüdüğünü işaret eden JP Morgan, ihracatta devam eden güçlenme ile birlikte sağlanan güçlü büyüme sonrası 2017'nin tamamı için GSYH tahminlerini bir kez daha yönlü revize ettiklerini duyurdu.

JP Morgan, Türk ekonomisi için 2017 GSYH büyüme tahminini yüzde 4,6'dan 5,3'e yükseltirken, 2018 için büyüme tahminini yüzde 3,1 olarak devam ettirdi.

Tüketici güveni verilerinin, turist rakamlarının ve imalat PMI'nın büyümedeki güçlü ivmenin yılın ikinci yarısına da sarktığına işaret ettiğini vurgulayan JP Morgan, ancak hükümetin teşvik tedbirleri sona erdiğinde ve kredi garanti mekanizmasının etkisi ortadan kalktığında ekonomik aktivitenin hız kaybetmesini beklemeyi sürdürdüklerini ifade etti.

MORGAN STANLEY, BÜYÜME TAHMİNİNİ YÜZDE 4,3'E ÇIKARDI

Morgan Stanley, Türkiye için 2017 yılı GSYH büyüme tahminini güçlü kredi büyümesinin etkisiyle ilk 6 ayda yaşanan güçlü büyümenin ardından yüzde 3,3'den yüzde 4,3'e çıkardı. Morgan Stanley yaptığı değerlendirmede, "Kaldıraç, istihdam ve güven göstergeleri, özel sektör tüketiminde büyümenin 2017'nin ikinci yarısında da büyük oranda güçlü olmaya devam edeceğine işaret ediyorlar. Buna bağlı olarak da bez 2017 için GSYH büyüme tahminimizi yüzde 1 artırarak yüzde 4,3'e yükselttik" ifadelerini kullandı.

NOMURA, YÜZDE 4,2'DEN YÜZDE 5,5'E ÇIKARDI

Nomura ise Türk ekonomisi için 2017 GSYH büyüme tahminini 3. çeyrekte büyümenin baz etkisiyle daha da hızlanacağı görüşü çerçevesinde yüzde 4,2'den yüzde 5,5'e çıkardı. 2018 için büyüme tahminini yüzde 3 olarak tekrarlayan Nomura, bu tahmin için yukarı yönlü risklilerin var olduğunun bilincinde olduklarını da vurguladı. Nomura raporunda, cari politika karışımının yurt içi talep baskılarını kontrol altına almak için yeteri kadar sıkı olmadığını düşünmeye devam ettiklerini de belirtti.

GOLDMAN SACHS: TÜRKİYE ÜÇÜNCÜ ÇEYREKTE YÜZDE 7 BÜYÜYEBİLİR

İkinci çeyrek GSYH büyüme rakamları sonrasında değerlendirmelerde bulunan Goldman Sachs, baz etkisine bağlı güçlü büyümenin 3. çeyrekte de devam etmesinin beklendiğini bildirdi. 3. çeyrekte ekonominin baz etkisinin yardımıyla yıllık bazda yüzde 7'ye varan bir büyüme gösterebileceğini ifade eden Goldman Sachs, 4. çeyrekte büyümenin yavaşlayacağı beklentisini ve 2017'in tamamı için yüzde 5 olan büyüme tahminlerini değiştirmediklerini vurguladı. "Büyüme, daha az destekleyici baz ve zayıf Türk Lirası'nın net ihracata etkisinin azalmasına bağlı olarak 2018'e giderken ılımlı olmaya devam edecek" değerlendirmesinde bulunan Goldman Sachs, büyüme görünümünün otoritelerin ekonomik kararlarına yakından bağlı olmaya devam ettiğine dikkat çekti. Goldman Sachs, Kredi Garanti Fonu gibi destekleyici tedbirlerin uzatılması veya ek kamu harcamaları yapılması halinde büyümenin 2018'de yüzde 3,5 olan beklentilerinin üzerine çıkabileceğini de ifade etti.