İSTANBUL, 15 Mayıs () - TÜRK Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici, Türkiye ekonomisinde bu yıl yüzde 3.5 düzeylerinin yakalanabileceğine işaret ederek, bu durumda sermaye girişinde de sıkıntı yaşanmayacağını söyledi.

Turcomoney dergisinin sorularını yanıtlayan Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici, içinde binlerce KOBİ barındıran ve son derece dinamik bir yapıya sahip Türkiye ekonomisinin Gümrük Birliği'ne dahil olduğunu hatırlatarak, "Özetle, gelecek vaadettiğine inandığımız ülkemize güven artıyor. İstikrarlı şekilde büyüyen Türkiye ekonomisinin altyapısı sağlam. Borçluluk oranı yüksek değil. En büyük problem olan cari açıkta, büyümeyle alakalı bir durum var. Hızlı büyümeden, hızlı cari açık oluşuyor. Bununla ilgili gerekli önlemlerin alındığını görüyoruz" dedi.

"BANKACILIK SİSTEMİ ÜÇ AŞAĞI BEŞ YUKARI HAZIR"
Ümit Leblebici, enflasyon ve faizle ilgili olarak Merkez Bankası’nın attığı doğru adımlar olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türk bankacılık sisteminin, FED’den çıkacak kararlara karşı kendini hazırladığını düşünüyorum. Uzun süredir beklenen ve sürpriz oSERMAYE GİRİŞİNlmayan kararlar açıklandı. O nedenle bankacılık sistemi üç aşağı beş yukarı hazırdı. Fiyatlamaları ona göre yaptı. Bankaların, dünyadaki likidite daralmasından çok ciddi etkileneceğini düşünmüyorum. Keza FED, sisteme verdiği likitideyi geri çekmiyor, sadece azaltıyor. FED’in yanı sıra Japonya da piyasalara likidite sürdü. Verilen bu kaynakların dünya finansal sistemi içinde kalmaya devam edeceğini düşündüğümüzde ciddi bir sorun yaşanmayacağını söyleyebiliriz. Türkiye bu şekilde büyümeye devam ederse, ülkemize sermaye gelmesinde sıkıntı yaşanmaz. Bankacılığın kârlarında belli düşüşler yaşanabilir ama ardından toparlanma yaşanır."

(OSS)