MELİKGAZİ Belediyesİ ve Kayseri Serbest Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Memduh Büyükkılıç, Kayseri'nin özel ekonomi bölgesi olmasını istedi.
Özel Ekonomik Bölgeler ile üretim ve pazarın artırılması, döviz kazandırıcı hizmetlerin geliştirilmesi ve ülkeye yabancı sermayenin doğrudan yatırımlara çekilmesinin ön planda geldiğini ifade eden Başkan Büyükkılıç,''Yerel yönetim ve yerel ekonomik potansiyellerin güçlendirilmesi de göz önüne alınarak, seçilecek ve kurulacak ‘Özel Ekonomik Bölgeleri’ bölgelerarası gelişmişlik farklarının azaltılmasıdır dedi.
Rusya başta olmak üzere Kafkasya bölgeleri ile Afrika ve Orta Doğu pazarları arasında odak merkez olan Kayseri'nin, İpek Yolu'na ev sahipliği yaptığını şimdi de Karadeniz ile Akdeniz arasında 'İç Anadolu Koridoruna' öncülük edeceğini hatırlatan eden Başkan Memduh Büyükkılıç, konu ile ilgili olarak şunları söyledi:
“Özel Ekonomik Bölgeleri, teknoparklar ve serbest bölgelere entegre olacaktır. Ekonomik özel alanların içinde sanayi ve ticari tesisleri ile birlikte konutlar, rezidanslar, iş merkezleri, finans merkezleri, lojistik merkezleri yer alacaktır. Havaalanları, deniz ve liman bağlantıları, demir yolu ve kara yolu bağlantıları bu modelin vazgeçilmez parçalarıdır. Özel Ekonomik Bölgeleri, teknoloji odaklı katma değer üretimine ve döviz kazandırıcı faaliyetlere yöneltmek, bu arada bölgesel lojistik merkezler oluşturarak, küresel ekonomiye entegrasyonu sağlayacaktır. Bu çerçevede önerilen entegre Özel Ekonomik Bölgesi modelinde 2 alt bölge olacaktır. Birinci bölge İç Anadolu: Kayseri – Niğde- Nevşehir- Sivas-Yozgat, ikinci bölge de ise Akdeniz: Mersin–Antalya illeri bulunmalıdır. Böylece Karadeniz ile Akdeniz arasında bir ticaret koridoru oluşmuş olacaktır."