İSTANBUL, 5 Haziran () - Yapılan araştırmalar, çevre örgütlerinin aktif olarak faaliyet gösterdiği büyük kentlerde çevre duyarlılığının da arttığını gösteriyor.

Çevre Korumu ve Ambalaj Atıklarını Değerlendirme (ÇEVKO) Vakfı, toplumun çevresel sorunlara bakışını ortaya çıkarmak ve vakfın nasıl algılandığını ölçmek üzere yaptığı "ÇEVKO 2013 Algı Araştırması"nın sonuçlarını açıkladı.

Vakfın faaliyet gösterdiği Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, İzmir ve İstanbul illerinde 500 kişiyle birebir görüşülerek yapılan çalışmayı GfK Araştırma gerçekleştirdi. Buna göre, çalışmaya katılanların yüzde 90’ı günümüzün en önemli problemlerinden birini ekolojik dengenin bozulması nedeniyle oluşan çevre kirliliği olarak görüyor ve küresel ısınma gibi değişen dünya koşullarının, artık günlük hayatımızı da etkileyip, insanların refahı için tehdit oluşturduğunu düşünüyor. Bu kişiler aynı zamanda çöplükler ve düzensiz depolama alanlarını halk sağlığı için tehdit olarak görerek, çöpe atılan ambalajlar yüzünden enerji ve kaynak israfı oluştuğunu ifade ediyor.

ÇEVRESEL KAYGILAR TÜKETİCİYE NASIL YANSIYOR?
ÇEVKO araştırmasında çevresel bilincin tüketici davranışlarına nasıl yansıdığı soruldu. Buna göre, araştırmaya katılanların yüzde 10’u "topluma/doğaya karşı sorumluluk duyan markaların ürünlerini satın almayı tercih ederim" ifadesine her zaman cevabını verirken, yüzde 24’ü sık sık, yüzde 32’si arada sırada, yüzde 23’ü nadiren, yüzde 11’i de hiçbir zaman yanıtlarını verdi.

"Çöplerimi ayrıştırırım, geri dönüşüm kutularını kullanırım" ifadesine katılım sırasıyla yüzde 11 "hiçbir zaman", yüzde 18 "nadiren", yüzde 31 "arada sırada", yüzde 26 "sık sık" ve yüzde 14 "her zaman" oldu.

"Daha pahalı olsa bile çevreye ve doğaya karşı sorumluluk duyan markaların ürünlerini satın alırım" ifadesinde bu oranlar sırasıyla yüzde 17 "hiçbir zaman", yüzde 19 "nadiren", yüzde 34 "arada sırada", yüzde 20 "sık sık" ve yüzde 10 "her zaman" olarak gerçekleşti. "Bir ürün satın alırken, ambalajında geri dönüşüm işaretinin olup olmadığına bakarım" diyenlerin oranı ise yine sırasıyla yüzde 18 "hiçbir zaman", yüzde 20 "nadiren", yüzde 31 "arada sırada", yüzde 22 "sık sık" ve yüzde 9 "her zaman" oldu.

SORUMLULUK YEREL YÖNETİMLER
Araştırmada sorulan bir diğer soru ise çevre kirliliği ile ilgili çalışmaların kimin tarafından yürütülmesi gerektiğine dairdi. Buna göre, çalışmaya katılanların yüzde 77'si bu konuda "yerel yönetimler"i sorumlu tutuyor. Çalışmaya katılanların diğer sorumlu bulduğu merciler ise yüzde 49 ile, toplumdaki tüm bireyler, yüzde 44 ile bireylerin kendisi, yüzde 43 ile devlet/hükümet, yüzde 39 ile sivil toplum kuruluşları, yüzde 25 ile sanayi şirketleri, yüzde 15 büyük devletler.

AKLA İLK GELEN ÇEVRE KURUMU ÇEVKO

Çevre kirliliği konusunda Türkiye’de önemli bir bilincin oluştuğunu ortaya koyan çalışma ÇEVKO’nun çalışmalarına paralel olarak bilinirliğinin de önemli ölçüde artmış olduğunu gösterdi. Çalışmaya katılanların yüzde 40'ı "çevre koruma" denince aklına ilk gelen kurumun ÇEVKO olduğunu söyledi. Katılanların yüzde 100’ünün ÇEVKO’dan haberdar olduğunu belirttiği çalışmada, çevre koruma alanında en çok takdir edilen kurum da yine yüzde 42 ile ÇEVKO oldu.

"ÇALIŞMA HERKESE ÖNEMLİ MESAJLAR VERİYOR"
Araştırma sonuçlarını değerlendiren ÇEVKO Genel Sekreteri Mete İmer, Dünya Çevre Günü öncesinde bu alanda faaliyet yürütenlere ve yönetimlere önemli mesajlar verdiğini belirtti. Çalışmanın, ÇEVKO’nun bilinirliğinin önemli ölçüde arttığının ve faaliyetlerinin takdir edildiğini gösterdiğini aktaran İmer, "Ükemizde çevresel sorunlara karşı farkındalığın çok üst düzeydeyken, eyleme geçme oranlarının daha aşağılarda kaldığını da gösterdi. Ancak yine çalışmanın ortaya koyduğu şey; vatandaşlar, bizlerden bilgilendirici faaliyetler düzenlememizi, atık alanlarını çoğaltmamız, toplama kutularını kendilerine daha yakın alanlara koymamızı istiyorlar. Bu istekler bize, farkındalık ve eyleme geçme oranları arasındaki uçurumun günden güne kapanacağını gösteriyor. Bu alanda faaliyet gösteren kurumlar olarak daha çok çalışmalı ve bilgilendirme faaliyetlerimizi çoğaltmalıyız" dedi.

(OSS)