Gülseli KENARLI / İSTANBUL, 8 Mayıs () - Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran, sanayinin büyümedeki payının giderek düştüğüne işaret ederek, Türkiye'de "büyük adımlar atacak" ekonomi modelinin bulunmadığını söyledi

'ya Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Sanayi Üretim Endeksi verilerini değerlediren Dalgakıran, Türkiye'de sanayi yatırımında bir soğuma olduğunu belirterek, "Bunun sanayide ki etkilerini önümüzde ki günlerde de göreceğiz. Aylık bazda değil de, daha geniş aralıklarda değerlendirme yapmamamız gerekir. Makinacılar olarak sanayide ki soğumayı herkesden önce görebiliyoruz. Yatırıma, üretime yönelik taleplere göre bu rakamlar soğumayı net bir şekilde gösteriyor" dedi.

"BİZ DE PAYIMIZ ALACAĞIZ"
Dalgakıran, makinede yatırım mallarında göre küçülme olduğuna dikkat çekerek, "Buradan da görebiliyoruz ki sanayi üretiminde sıkıtı var. Sanayinin büyümede etkisi ne kadar? Geçen yıl büyümenin büyük oranı tüketimden geliyor. GSMH içinde sanayinin büyüklüğü yüzde15 kadar. Sanayinin büyümede çok büyük yeri yok. Sıçratmamız gerektiği tezini savunarak büyümenin yüzde 5 olması gerekiyor. Bunun altında ki rakamlar başarı sayılamaz. Avrupa'da işler düzeldikçe bizim işlerimizde de kıpırdanmalar yaşanacaktır. Dünyadaki ekonomik gelişmeden bizde payımız alacağız. Asla geri gitmeyecek Türkiye. Ancak büyük adımlar atacak ekonomi modelimiz yok" diye konuştu.

(OSS)