Serhat TEZCAN/ BURSA, () - BURSA Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ile Büyükşehir Belediyesi stratejik ortaklık protokolü imzalayarak, tarihi Hanlar Bölgesi ile Kapalı Çarşı'yı hareketlendirecek Payitaht Projesi anlaşmasına imza attı. Tarihi İpekyolu üzerinde bulunan hanlar bölgesi ile çarşıyı içine alan proje kapsamında çarşının fiziki özelliklerinin iyileştirilmesinin dışında insan kaynağının geliştirilmesi için eğitim programları yapılacak. Çarşı esnafının giyim kuşam ve hitaplarına kadar detaylı eğitim verilecek.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti'li Recep Altepe ve BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Payitaht Projesi'nin tanıtımı ve stratejik ortaklık anlaşmasını içeren toplantıyı Tarihi Kayıhan Çarşısı'ndaki Büyükşehir Sosyal Tesisleri'nde düzenledi. Burada konuşan Altepe, Bursa'nın sahip olduğu özellikleri ile göç alan bir kent olduğunu belirterek, tarihi İpekyolu ve Baharat Yolu'nun önemli başlangıç merkezi olduğunu vurguladı. Bursa'nın dağı ile turizm potansiyeli ile kongre, tarım ve sanayi kenti olduğunu söyleyen Altepe, her alanda gelişim gösterilmesi için yerel yönetim olarak çalıştıklarını kaydetti. Bursa'nın dünya ile entegre bir kent olması için çalıştıklarını ifade eden Altepe, Türkiye'de İstanbul, ülke dışında da Avrupa kentleri ile yarışıldığını vurguladı. Daha sonra yapılacak protokol ile ilgili bilgi veren Altepe, "Bursa'ya ivme kazandıracak projeler olacak. Vefa Projesi, Finans ve Ticaret Merkezi, Marka Bulvarı, Organize Ticaret Bölgeleri, BTSO Üniversitesi, Yeni Fuar Merkezi, İhtisas OSB çalışmaları sürüyor. İlk uygulanacak olan Payitaht Projesi. Bizim tarihi ve kültürel mirasa bakışımız ortada. Mahalle, çarşı gibi köklü çalışmalarımız bulunuyor. Kent kültürünün oluşması için bugüne kadar 160 kitap yazıldı. Çarşı canlı olursa kentimiz de canlı olur. Ulucami ve hanlar bölgesi kentimizin en önemli yerlerinden birisi. Bunun yanında Çarşı ve Hanlar Bölgesi'ni UNESCO Dünya Mirası listesine alınması için çalışıyoruz" diye konuştu.
Bölge ile ilgili çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Altepe, "Hanlar uçtan uca bin metre yürüyerek gezilebilir. Zevk, kalite ve gelişim sağlamak için restore ediyoruz. Çarşıya yapılacak yatırımlar ile AVM'lerle rekabet haline gelmesi için çalışıyoruz. İnsanlar bu bölgeye geldiklerinde istediklerini, aradıklarını bulursa, sorun olmaz. Otopark sorunu var ancak cazip hale gelince insanlar buraya ulaşım sağlayabiliyorlar" dedi.
'BURSA SENKRONİZE ŞEKİLDE AYNI ŞARKIYI SÖYLER HALE GELDİ'
Daha sonra proje ortağı BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, 1 yıl önce göreve geldiklerinde Bursa'nın cazibe merkezi haline gelmesi için çalışacaklarını söylediklerini hatırlatarak, "Ortak akılla bu projelerin hayata geçebileceğini dile getirdik. Bursa senkronize şekilde aynı şarkıyı söyler hale geldi. Stratejik ortaklıkla planlı, sosyal, kültürel, işbirliği amaçlıyoruz. 8 projede ortaklık yapacağız" diye konuştu.
'BULUŞMA NOKTASI OLMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ'
Payitaht Projesi'nin 14'üncü yüzyılda İpekyolu ile başlayan ticaret merkezinin başlangıcı olduğuna işaret eden Burkay, burada fiziki yapı ve insan kaynağı alanlarında çalışmaların yapılacağını kaydetti. Bu coğrafyadaki esnafın değişim ve dönüşümünün başladığı bir proje olduğunu dile getiren Burkay, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Buradaki esnafta 30 - 40 yıl önceki yapı var. Bu bazı açılardan iyi, bazı açılardan kötü. Dünya tüketici alışkanlıkları değişti. Sosyal ve kültürel alanlar dışında tüketici güven ofisleri, emzirme odaları, tuvaletlerin faaliyete geçmesi gerekiyor. Eğitim programı ile tüketicilere davranışları değişim gösterecek. Esnafın giyim, kuşamı, hitapları bile değişecek. Bursa'da buluşma noktası olması için ciddi çalışmalar yapıyoruz. 'Bursa büyürse, Türkiye büyür' diyoruz. Türkiye, dünyanın ilk 10 ekonomisine girecekse Bursa'nın performansına ihtiyacı var."
Konuşmaların ardından stratejik ortaklık protokolü imzalandı.

ST(FK/SS) (FOTOĞRAFLI)