Serhat TEZCAN/ BURSA, () - BURSA'nın merkez Nilüfer İlçesi sınırları içerisinde organik tarımın geliştirilmesi için proje hazırlanıyor. Nilüfer Belediyesi Çevre ve Kırsal Alanlardan Sorumlu Başkan Danışmanı Arca Atay, proje ile ilçe sınırları içindeki Ayvaköyü ekolojik köy olarak belirlediklerini söyledi. Uludağ Üniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesi bünyesinde 65 dönüm arazide de organik tarım uygulamaları yapılacak.
Bursa'nın Merkez Nilüfer İlçesi sınırları içerisinde organik tarımın geliştirilmesi için çalışmalar başlatıldı. Nilüfer Belediyesi Çevre ve Kırsal Alanlardan Sorumlu Başkan Danışmanı Arca Atay, doğal ürün alınması konusunda çeşitli projeler yaptıklarını açıkladı. Atay, daha önce Fatih Sultan Mehmet Bulvarı'nda kurdukları organik pazarı daha verimli kullanmak için Konak Mahallesi'ne donanımlı bir şekilde taşıyacaklarını kaydetti.
Organik tarımın geliştirilmesi ve insanlarda konuyla ilgili farkındalık oluşturmak için çalışmalar yürüttüklerini de ifade eden Atay, şunları söyledi:
"Bizim belediye olarak bir projemiz var. Küçük köylerimizin organik üretim konusunda çoğalmalarını sağlamak gibi. Bu projemiz için kullanabileceğimiz yerlerden biri ilçe sınırlarımız içerisinde kıyıda köşede kalmış gibi görünen Ayva Köyü. Ekolojik Köy olarak düşündüğümüz hiçbir sanayi tesisi ve kirletici faktörün bulunmadğı bu yerleşim biriminde, 20 köylü ile organik üretim yapmayı hedefliyoruz. Köyde yaşayanlarla görüştük, sertifikasyon firması incelemelred bulundu. Proje ile Ayva Köy'de, incir pekmezi, tarhana, erişte, gezen tavuk gibi çeşitli organiz ürün çalışmalarımız olacak.  Çiftçilerimiz ile yapacağımız anlaşma sonucu oradan elde edeceğimiz ürünleri de haftada bir gün kamyonetle pazarımıza taşıyarak satma vaadinde bulunduk."
"UÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ'NDE İLK KEZ ÜRETİM YAPACAĞIZ"
Bu projeyi, ilerki günlerde diğer bölgelerde yaygınlaştırabileceklerini açıklayan Atay, UÜ Ziraat Fakültesi ile de bir çalışmalarının olacağını ifade etti. Atay, "Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin geniş arazileri var. 65 dönüm araziyi sertifikalandırdık. Bu sene orada ilk defa kavun, karpuz, 4 çeşit domates, 5 çeşit biber üreteceğiz. 10-12 dönümlük bu arazi ilk yıl deneme alanı olacak. Donanımlı personelimiz var" dedi.
"TOHUMLARIN TADI VE AROMASINA ÇOK ÖNEM VERİLMİYOR"
Aynı zamanda Ekolojik Yaşam Derneği Başkanı olduğunu da dile getiren Arca Atay, özünü koruyan yerli tohum konusunda da çalışmalarının bulunduğunu kaydetti. Yok olmakta olan tohumların tekrar kullanılması konusunda mücadele ettiklerini ifade eden Atay, yeni teknolojide dolapta saklama ömrü daha fazla olan, tadı ve aroması çok önemli olmayan sanayi tipi üretime geçildiğini sözlerine ekledi.

(FOTOĞRAFLI)