Serhat TEZCAN-Hüseyin TÜCCAR/ BURSA, () - BURSA Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD) tarafından düzenlediği 'Doğan Ersöz Yılın İşadamı ve Başarı Ödülü'nü Orhan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Halil Murat Orhan aldı. Gecede Özel Başarı Ödülü, 'melek yatırımcı' olarak değerlendirilen işadamı Hasan Aslanoba'ya, Meslek Ödülü Mapfre Genel Sigorta Bölgeler Direktörü Süleyman Akçınar'a, Eğitim ve Kültüre Destek Ödülü ise Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ adına İbrahim Okur'a verildi. 
BUSİAD Doğan Ersöz Yılın İşadamı ve Başarı Ödülleri düzenlenen tören ile sahiplerine verildi. Almira Otel'de düzenlenen ödül gecesinin açılışında konuşan BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan, kent sanayisi, ticareti ve hizmet sektörünün sürdürülebilir kalkınması, sosyal ve kültürel yaşamın geliştirimesi için çalıştıklarını söyledi. Seçim ekonomisi değil, Türk ekonomisini sürekli canlı ve sağlıklı yaşatacak çözümler istediklerini dile getiren Baylan, "Bu isteğimize işlerlik kazandırmak için de yatırımlarımızı göz önünde bulundurarak, geleceğe yönelik projelerimizden vazgeçmeden, psikolojik etkenlere yenilmeksizin, hükümetin gerçekçi ve cesaretli kararlar almasında yönlendirici olmalıyız" dedi.
Bu aşamada siyasi liderlerin, partiler üstü platformda yan yana gelmelerini yararlı bir adım olarak önerdiklerini ifade eden Baylan, tüketim toplumu haline gelen Türkiye'de sanayici ve işadamları olarak daha tutumlu yaşamaya yöneltmenin hem kendi adlarına, hem de ülke çıkarlarına yararlı olacağını vurguladı. 'Bu iş olmayacak' demenin kolaycılık olacağını dile getiren Baylan, "Aşacağız çünkü istiyoruz' demek karlılıktır. Gelecek, kararlı kişiler için gelecektir" diye konuştu.
Türkiye'nin 2001 sonrası alınan ekonomik tedbir ve yönelimler ile çok daha iyi pozisyonda olduğunu ifade eden Baylan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Fakat o günden bugüne devam eden ve bizi hedeflerimize daha çabuk ulaştıracak bazı yapısal sorunların dikkate alınması gerektiğine inanıyoruz. Demokraside iyileşme yapılmadan, piyasa ekonomisinde şeffaflık ve rekabeti getirme imkanı olmaz. Türkiye devlet politikası olarak Avrupa Konseyi'ne tam üye olmayı benimsemiş ve AB süreci başlatılmıştır. Bu doğrultuda, hukuk evrensel normlarını baz alalım dediğimizde hangi normları referans alacağımız bellidir. Tek eksiğimiz bireyin üstünlüğünü göz önünde bulunduran toplumsal mutabakatlı bir çalışmadır. Hem iş gücünün, hem de çalışanlarımızın ortalama eğitim düzeyi düşük. Mesleki bilgi ve donanımı olmayan, eğitim düzeyi düşük bir işgücü profili ile ilerlemeye çalışıyoruz. Eğitim ve eğitici sisteminde yapılacak reformun en kısa zamanda ele alınmasını arzuluyoruz. Maalesef ki bir yıldan kısa süreye sığan gelişmeler, Türkiye'nin hızla itibar kaybetmesine neden olmuştur. İş dünyası olarak bu görünüşün kısa sürede toparlanması için önerilerimizin dikkate alınmasını istiyoruz."
Konuşmanın ardından BUSİAD Doğan Ersöz Yılın İşadamı Ödülü Orhan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Halil Murat Orhan'a, Özel Başarı Ödülü melek yatırımcı olarak değerlendirilen işadamı Hasan Aslanoba'ya, Meslek Ödülü Mapfre Genel Sigorta Bölgeler Direktörü Süleyman Akçınar'a, Eğitim ve Kültüre Destek Ödülü ise Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ'a verildi. Geceye katılamayan Çığ yerine ödülü İbrahim Okur aldı. 
TÜRKİYE ANA LİMANIMIZ ULUSLARARASI SULARDA GİDERKEN EN BÜYÜK GÜVENİMİZ
Ödülünü aldıktan sonra konuşan Orhan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Halil Murat Orhan birçok ülkede faaliyet gösterdiklerine işaret ederek, doğru insan, güçlü ekip, kurumsallaşmanın önemine değindi. Otomotiv sanayinde faaliyet göstermeye başladıklarında yabancı teknolojiyi Türkiye'ye getirdiklerini ifade eden Orhan, daha sonra bunu kendilerinin ihraç etmek istemesiyle yurtdışına açıldıklarını kaydetti. 2007 yılında okyanuslara açıldıklarını söyleyen Orhan, "Global denize göre küçüktük, ama kendimizi kabul ettirdik. İyi, kötü havada gemimiz ilerleyecek. Türkiye ana limanımız ve uluslararası sularda giderken en büyük güvenimiz" dedi.
İNTERNETTEN DEĞİL, GEÇ KALMAKTAN KORKUN
Melek yatırımcı olarak nitelendirilen Hasan Aslanoba ise, dijital dünyanın her geçen gün geliştiğine dikkat çekerek, Kuzey Amerika ve Avrupa'nın geliştiğini Türkiye'nin de bu alanda kendisini geliştirmesi gerektiğini vurguladı. İnternet tabanlı gelişimlerin fırsatlar kadar tehditler de içerdiğini dile getiren Aslanoba, bu konuda girişimde bulunacak iş adamlarını da dikkatli olmaya çağırdı. Gelecekte internet tabanlı olmayan iş yatırımının olmayacağını söyleyen Aslanoba, "Tüm endüstri kökünden değişecek. İnternetten korkmayın, geç kalmaktan korkun" diye konuştu.

ST,HT (FK/RT) (FOTOĞRAFLI)