BURSA, sahip olduğu verimli arazilerle Türkiye tarım sektöründe önemli bir payı elinde bulunduruyor. Kentin 365 bin hektarlık tarım arazisinin yüzde 70'i sulanabilir özelliğe sahip. Türkiye'de toplam salça üretiminin yüzde 27'si, meyve suyu üretiminin yüzde 25'i, dondurulmuş gıda üretiminin yüzde 45'i, kestane şekeri üretiminin de yüzde 90'ı Bursa'dan yapılıyor. Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı, "Bursa şehrimiz sadece 3 milyona yaklaşan nüfusunu değil, Türkiye'yi de gıda, tarım ve hayvancılık ürünleriyle besliyor" dedi.
Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı, katıldığı bir programda kentin tarım, gıda ve hayvancılık sektörlerinde sahip olduğu potansiyel ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bursa'da 365 bin hektar tarım arazisi bulunduğuna işaret eden Matlı, bunun kentin toplam arazisinin yüzde 33,5'ine karşılık geldiğini kaydetti. Matlı, bu alanın yüzde 79'u olan 287 bin hektarın sulanabilir alan olduğunu dile getirdi.
Arazilerin 162 bin hektarının tarla, 47 bin hektarını sebzelik, 41 bin hektarını zeytinlik, 37 bin hektarını meyvelik olarak kullanıldığını ifade eden Matlı, "Arazinin yüzde 2'sinde ise üzüm yetiştiriyoruz. Bursalı çiftçi arazilerde en çok buğday, zeytin, mısır, domates, biber, arpa, ayçiçeği, yonca, fiğ, armut, bezelye, taze fasulye, patlıcan, şeftali, üzüm, kiraz, ahududu, kestane yetiştiriyor. Bursa şehrimiz sadece 3 milyona yaklaşan nüfusunu değil, Türkiye'yi de gıda, tarım ve hayvancılık ürünleriyle besliyor. Bursa'nın bu tarımsal yapısı yılda 180 bin ton salça üretiyor. Türkiye'de toplam salça üretiminin yüzde 27'si Bursa'da faaliyet gösteren 27 firmanın tesislerinde gerçekleşiyor" diye konuştu.
Türkiye'deki toplam meyve suyu üretiminin yüzde 25'inin Bursa'da kurulu tesislerden yapıldığını söyleyen Özer, ülke genelindeki toplam dondurulmuş gıda üretiminin yüzde 45'inin kentteki tesislerden, kestane şekeri üretiminin de yüzde 90'ının Bursa'dan gerçekleştirildiğini kaydetti. Bursa Siyah İnciri ve Deveci Armudu ile uluslararası pazarda yer alan özel tarım ürünleri olduğunu belirten Özer, "Bursa şehrimiz verimli tarım arazileri, uygun iklim koşulları ve pazara yakın coğrafi konumu sayesinde en kaliteli ürünü, en ucuza mal etmenizi sağlayabilme potansiyeline sahiptir. Bu fırsatları işbirliğimiz ile daha da üst seviyelere taşıyabiliriz. Hayvancılıkta özellikle süt hayvancılığında ve buna bağlı olarak süt ve süt ürünleri üretiminde de Bursa olarak iddialıyız. Beyaz et, yumurta, süt, içecek gibi sektörlerde ilk 5'te bulunan pazara yön veren markalar Bursa'da üretim yapıyor" dedi.