BURSA'da düzenlenen çalıştayda konuşan Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Ömer Tontuş, Bursa'nın Sağlık Turizmi'nde hedef kentlerden birisi olduğunu söyledi.
Bursa Bilecik Eskişehir Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından düzenlenen Sağlık Turizmi Çalıştayı Almira Otel'de yapıldı. Toplantının açılışında konuşan Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Ömer Tontuş, sağlık turizminde gelişmek için çeşitli araştırmalar yaptıklarını kaydetti. Personel arasında 'Hangi dili ana diliniz gibi konuşuyorsunuz?' diye bir araştırma yaptıklarını belirten Tontuş şöyle konuştu:
"Türkiye'deki aktif bir dil olan İngilizce bilen kişi sayısı özel ve devlette toplam bin 219 kişi. Bu sayı bir hastanın derdini anlayabilecek kadar dil bilen kişi sayısı. Almanca gibi farklı dilleri de katarsak toplam 2 bin kişilik ordu ile sağlık turizmini yöneteceğiz. Bunu gerçekleştirmek güç. Bizim yıllık elde ettiğimiz 2,5 milyar dolarlık turizm geliri, Tayland'da sadece bir hastanenin yıllık cirosu. Buralardan 10 milyar dolarlara çıkmamız için planlarımızı değiştirmemiz lazım." 
Odak noktaların iyi belirlenmesi gerektiğine işaret eden Tontuş, "2 bin kişiyi en iyi şekilde kullanmamız lazım. Sağlık Bakanlığı olarak yaptığımız anketlere göre en iyi bilinen kentlerden birisi Bursa. Bursa, Sağlık Turizmi'nde hedef kentlerden birisidir. İstanbul, Antalya, Bursa Türkiye'de hedef kentlerden birisi" dedi .
'YENİ HEDEF SAĞLIK SERBEST BÖLGESİ'
Bursa Valisi Münir Karaloğlu da, sağlık turizmi konusunda kentin potansiyeli bulunduğunu, ancak bunun tam olarak kullanılmadığını söyledi. Sağlık turizminde Bursa'nın hedef kent olarak belirlenmesi ile bir hedefi hayata geçirdiklerini vurgulayan Vali Karaloğlu, "Yeni hedef peşindeyiz. Sağlık Serbest Bölgesi olmayı arzu ediyoruz. Dağyenice'de Bakanlar Kurulu Kararı ile 1 milyon metrekarelik bir yer turizm alanı olarak kabul edildi. Burayı, Sağlık Serbest Bölgesi ilan edebiliriz" diye konuştu.
Bursa'da Roma, Bizans, Osmanlı'dan kalan termal turizm kaynakları olduğuna da dikkat çeken Vali Karaloğlu, "Bursa, Türkiye'de Avrupa Tarihi Termal Şehirleri'ne de üye tek kent. Ayrıca 2015 yılında da Avrupa Tarihi Termal Şehirleri Toplantısı'nı Bursa'da gerçekleştireceğiz" dedi.
'DÜNYADA SAĞLIK TURİZMİ GELİRİ 200 MİLYAR DOLAR'
Bursa Sağlık Turizmi Derneği (BUSAT) Başkanı Metin Yurdakoş, dünyada gelişen iletişim ile birlikte sağlık turizminin de geliştiğini dile getirdi. Yurdakoş, bu alanda insanların tedavi ile birlikte tatili birlikte yapmayı istediklerini kaydetti. Türkiye'nin jeostratejik olarak da önemli bir konuma sahip olduğunu dikkati çeken Yurdakoş, "Dünyada 200 milyar dolar sağlık turizmi geliri bulunuyor. Türkiye'nin ise bu pastadan aldığı pay 2,5 milyar dolar. Avrupa ülkeleri, Sovyetler Birliği'nden dağılan cumhuriyetler, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleri önemli pazarlarımız" değerlendirmesini yaptı. 
NORMAL TURİSTİN 10 KATI HARCAMA
Tedavi için gelen turistlerin normal turistin 10 katı kadar harcama yaptığını söyleyen Yurdakoş, döviz getirisinin büyük bölümünün de yurtta kaldığını kaydetti. Geçen yıl Türkiye'ye sağlık turizmi için 480 bin kişinin geldiğini ifade eden Yurdakoş, Bursa'ya ise 5 bin 700 kişinin geldiğini açıkladı. Yurdakoş, Bursa'ya yapılan yatırımlar ile sağlıkta başkent olmaya aday olduğunu dile getirdi.
BACASIZ SANAYİ
Sağlık İl Müdürü Özcan Akan ise Bursa'nın 41 hastane 3 ağız ve diş sağlığı hastanesi ile bacasız sanayi konumunda olduğunu söyledi. Tüp bebek, ortopedi, ağız ve diş sağlığı, organ transplantasyonu gibi çeşitli alanlarda hizmet verildiğini dile getiren Akan, kente gelen 5 bin 700 hastanın yüzde 66'sının özel, yüzde 32'sinin kamu, yüzde 2'sinin de üniversite hastanesinde tedavi gördüğünü açıkladı. Bursa'ya gelen hastaların acil tıp, kadın hastalıkları, göğüs hastalıkları alanlarında tedavi görmek için tercih ettiklerini açıklayan Akan, en fazla hastanın da Azerbaycan, Almanya, Rusya'dan geldiğini sözlerine ekledi.