ULUSLARARASI Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Bulgaristan'ın, Trkiye ile anlaşması gereği ilk etapta vermesi gereken 125 bin transit geçiş belgesinin (Dozvola), sadece 5 binini vermesinin ticareti imkansız hale getirdiğini söyledi. Türk tarafının da Bulgaristan’dan gelen TIR’lara sınırı kapattığını belirten Şener, "Bulgaristan anlaşmalardan doğan dozvola belgesini pazarlık konusu yaparak vermiyor. Ulaştırma Bakanlığı ile birlikte Yunanistan üzerinden alternatif güzergah belirlemeye çalışıyoruz" dedi.
Bulgaristan ile Türkiye arasında daha önce iki kez yaşanan dozvola krizi yeniden alevlendi. Bulgaristan’ın anlaşmaya bağlı olarak yılda vermesi gereken 250 bin transit geçiş belgesinden ilk etepta 125 bini yerine sadece 5 binini vermesi UND'nin tepkisine neden oldu. Gazetelere ilan vererek sıkıntıyı dile getiren UND, Ulaştırma Bakanlığı ile birlikte, Türkiye’den Bulgaristan üzerinden AB ülkelerine gidecek ihracat yüklü TIR’lar için alternatif güzergah belirmeye çalışıyor.
'TİCARET KAPIDA KALDI'
UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, iki ülke arasındaki ticaretin durduğunu belirterek şunları söyledi:
"Türkiye ile Bulgaristan arasındaki anlaşmalar gereği yıllık 250 bin adet dozvola belgesi alma hakkımız var. Bulgaristan ilk etapta 125 bin belge vermesi gerekirken, şu ana kadar sadece 5 bin belge aldık. Bu nedenle 'ticaret kapıda kaldı' diyebiliriz. Bulgaristan matbaadaki basım işlerini bahane ederek belgeleri vermiyor. Ulaştırma Bakanlığımız konuyla ilgili Bulgaristan hükümetine yazı göndererek belgelerin tamamının teslim edilmesini istedi. Dün akşama kadar Türkiye olarak zaman tanımıştı. Ancak belgeler verilmediği için, Bulgaristan’dan Türkiye’ye giriş yapacak Bulgar plakalı TIR’ların girişlerine de belgeleri olsa bile izin verilmiyor. Bulgaristan anlaşmalardan kaynaklanan vermesi gereken belgeleri pazarlık konusu yapmaya çalışıyor. Daha öncesini hatırlarsak, iki kez Bulgaristan ile haksız cezalar nedeniyle sıkıntılar yaşamıştık. Bu kez de buna benzer bir sıkıntı yaşıyoruz. Bulgaristan üzerinden AB ülkelerine geçmek imkansız hale gelince, biz de Ulaştırma Bakanlığı ile birlikte İpsala, yani Yunanistan üzerinden alternatif bir güzergah belirlemeye çalışıyoruz."
BULGAR TIR’LARINA GİRİŞ YOK
Ulaştırma Bakanlığı, Bulgaristan’ın dozvola belgesi vermemesi üzerine Bulgar plakalı TIR’ların Türkiye’ye girişlerini durdurdu. Dozvola belgeleri olsa da Bulgar TIR'ları Kapıkule ve Hamzabeyli Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yapamıyor. Elinde dozvola belgesi TIR’ların Bulgaristan’a çıkışları ise sürüyor. Sınır kapılarından elindeki UBAK denilen üst sınıf izin belgesi olan TIR’lar rahatlıkla giriş- çıkış yapabiliyor.