T ÜRKİYE ile Bulgaristan arasında 'dozvola' krizi devam ediyor. İhracat yüklerini Bulgaristan üzerinden götürmek isteyen TIR sürücüleri dozvola (yol geçiş belgesi) olmadığı için Kapıkule Sınır Kapısı ve yakınlarındaki TIR parklarında bekleyişini sürdürüyor. Çok sayıda TIR sürücüsü gemi veya Yunanistan üzerinden farklı güzergahlara yöneldi.
Bulgaristan ile yaşanan dozvola krizi henüz çözülemedi. Bulgar hükümetinin önceki gün Türk TIR sürücülerine sınırı kapatmasının ardından, Avrupa’ya ihracat yükü taşıyan çok sayıda TIR, Kapıkule ile Bulgaristan’ın Kapitan Andreevo Sınır Kapısı’nda gümrük sahasında bekleyişlerini sürdürüyor. Belgeleri olmadığı için çıkış yapamayan Türk TIR’ları da Kapıkule Sınır Kapısı yakınlarındaki tüm parkları doldurdu. Sürücüler dozvola krizinin aşılmasını bekliyor. Beş gündür sınır kapısındaki parklarda zor durumda beklediklerini belirten TIR sürücüsü Mehmet Faruk Bala şunları söyledi:
"Şu anda Bulgaristan dozvola belgesi olanı bile ülkeye sokmuyor. Sadece UBAK dediğimiz üst sınıf defteri olanları alıyor. Bulgaristan’a geçen arkadaşlar kantarı geçince sağ tarafta bekletiliyor. Dozvola belgelerini geçersiz sayıyorlar. Ne olacağını bilmiyoruz. Devletimizin ve Ulaştırma Bakanlığımızın işe el atmasını bekliyoruz. Şu gördüğümüz araçlar parkta, kuyrukta, içeride, dışarıda her yerde bekliyorlar. Bulgaristan sınırı kapat açıkça 'gelme' diyor. Kendi verdiği belgeyi de kabul etmiyor."
'YARDIM BEKLİYORUZ'
TIR parkında bekleyişini sürdüren sürücü Ömer Karakurt ise "Türkiye değil Bulgaristan sorunlu. TIR parkları, yollar her yer doldu. Bulgaristan gelenlere de, gidenlere de ceza yazıyor. Yetkililerden yardım talep ediyoruz. Hava soğuk bu alanlarda bekliyoruz" dedi. Bazı TIR sürücüleri Bulgaristan ile yaşanan dozvola krizi nedeniyle farklı güzergahlara yöneldiklerini, Kapıkule Sınır Kapısı yerine gemilere ve Yunanistan üzerinden yeni güzergahları tercih etmeye başladıklarını ifade etti.