TÜRKİYE ile Bulgaristan arasındaki dozvola (yol geçiş belgesi) krizi 6’ncı gününe girerken, Kapıkule ve Kapitan Andreevo sınır kapılarında bekleyişini sürdüren TIR sürücüleri; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na gönderilmesi gereken dozvola belgelerini Bulgar gümrük memurlarının, bin 600 euro karşılığında yasa dışı olarak satmaya başladığını iddia etti.
Türkiye ile Bulgaristan sınırındaki 'dozvola' krizi 6’ncı gününe girdi. İki ülkenin karşılıklı yaptığı hamlelerde sınırlarını birbirlerine kapatması TIR sürücülerini çaresiz bıraktı. Bazı TIR sürücüleri güzergah değiştirmek için Kapıkule Sınır Kapısı’ndan ayrılırken, diğerleri ise TIR parklarında bekleyemeye devam ediyor. Kendi ihtiyaçlarını karşılaşmakta bile zorlandıklarını ifade eden sürücüler, dorselerindeki dolaplarında yemek yapıp, çay demleyerek sorunun çözülmesini bekliyor. Bazı TIR sürücüleri ise dizüstü bilgisayarlarından film izleyerek zaman geçirmeye çalışıyor.
TIR sürücülerinden Mustafa Ceylan 5 gündür geçiş yapmak için Kapıkule Sınır Kapısı’nda dozvola beklediğini belirterek, “Sabah akşam TIR araçlarında zaman geçiriyoruz. Yemeğimi de TIR’da yapıyorum. Bazen film izliyoruz ve gelecek haberleri bekliyoruz. Çok zor şartlarda burada bekleyişimiz sürüyor. Duş ve tuvalet sorunu da yaşıyoruz. Ne bir çorba, ne bir tuvalet ne de bir duş olabiliyoruz. O arabadan o arabaya biniyoruz. İnşallah bir an önce sıkıntı çözülür de yolumuza devam ederiz” dedi.
'BULGAR GÜMRÜK MEMURU DOZVOLA SATIYOR'
TIR sürücülerinden Şeref Altıntaş ise aracının Bulgar gümrüğünde 6 gündür beklediğini ifade ederek bu sabah saatlerinden itibaren Bulgar gümrük memurlarının, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na göndermesi gereken dozvola belgelerini bin 600 eurodan sattığını öne sürdü. Türk gümrük kapısına şirketinden para alabilmek için geldiğini anlatan Altıntaş, “Almanya’ya sebze taşıyorum. Türkiye’de Ulaştırma Bakanlığı’ndan 13 liraya aldığımız yol geçiş belgesi Bulgar dozvolasını, kendilerini kabul etmiyorlar. Bulgar tarafındaki kantarda kendi görevlisi bin 600 euroya yasa dışı satıyor. Malım bozulacak; benim aracım Bulgar tarafında; para almaya geldim. Parayı verip, geçiş yapacağım” diye konuştu.
Bazı TIR sürücülerinin bu belgeleri Bulgar gümrüğünde alarak geçiş yaptıkları öğrenildi.
VALİ YARDIMCISI: SORUN ÜÇÜNCÜ ÜLKE TAŞIMACILIĞI
Kapıkule Sınır Kapısı Mülki İdare Amiri ve Edirne Vali Yardımcısı Nedim Özırmak ise dozvola sıkıntısının sürdüğünü ifade ederek TIR sürücülerinin alternatif güzergahlara yöneldiğini söyledi. Özırmak, “TIR’lar İpsala Sınır Kapısı ve Köstence Limanı'nı kullanarak gemiler vasıtasıyla yurt dışına çıkış yapmaya başladı. Dün Bulgaristan'da ekonomik gelişmeden sorumlu Başbakan Yardımcısı Daniela Bobeva, Kapıkule Sınır Kapısı’ndan geçiş yaptığında gayri resmi olarak kendisine durumu sorduk. Fazla bir bilgisi olmadığını söyledi. Hemen Bulgaristan Ulaştırma Bakanlığı'na telefon açtı. Konuyla ilgili detaylı bilgi aldı. Sorun şuymuş aslında: Türkiye üçüncü ülkelerle ilgili taşıma belgesi sayısı konusunda Sırbistan'a 3 bin, Slovanya'ya 3 bin geçiş veriyor. Sanırım Bulgaristan da o nedenle bize 5 bin belge veriyor. Fazlasını göndermiyor. Sorun üçüncü ülke taşımacılığıyla ilgiliymiş aslında” diye konuştu.
TIR sürücülerinin Bulgaristan’a açılan Kapıkule ve Hamzabeyli sınır kapılarındaki bekleyişleri sürüyor.