ULUSLARARASI Nakliyeciler Derneği Bulgaristan'da taşımacıların yolu kapatması nedeniyle Avrupa Birliği (AB) ile ticaretin tamamen durduğunu açıkladı. 
Uluslararası Nakliyeciler Derneği tarafından yapılan yazılı açıklada,  Bulgar TIR sürücülerinin Kaptan Andreova Gümrük Kapısı ile Lezeva Gümrük Kapısı yollarını trafiğe kapattığı bildirilerek, Kapıkule ve Hamzabeyli sınır kapılarınından araçların çıkış yapmadığı kaydedildi. Bulgar taşımacılarının korsan eylemi ile Türkiye’den Bulgaristan’a hiçbir ülke aracının giremediğinin altı çizelen açıklamada, "Tüm TIR girişleri durdurulmuş oldu. Ülkemizden Avrupa Birliği’nde ve Avrupa Birliği’nden ülkemize yönelik taşımalar bu eylem ile tamamen durmuş oldu. Bir grup Bulgar taşımacının menfaatleri için başlayan Türk ve Bulgar taşıma krizi kapatma eylemi ile uluslararası bir krize dönüştü. 30 Ocak’tan bugüne kriz süresince UBAK belgesine sahip Türk ve Bulgar taşımacılar ve diğer ülke araçları tarafından taşınan mallar artık kapı kapatma eylemi ile hiç gidemeyecek” denildi.
“BU HAREKET BİR KORSANLIKTIR VE GEREĞİ HEMEN YAPILMALIDIR”
Bulgar TIR sürücülerinin hareketin 'korsanlık' olarak değerlendirilen yazılı açıklamada, "Bulgar hükümeti gereğinin hemen yapması gerekir. Türkiye’den tüm Avrupa’ya yönelik ulaşım ve ihracat için büyük bir engel oluşturan bu durumun uluslararası hukuka ve uluslararası anlaşmalara açıkça aykırılık teşkil etmekte ve AB ile imzalanmış olan malların serbest dolaşımı ilkesinin de ihlali anlamına gelmektedir. Bulgaristan, AB üyesi ülkelerini Türkiye’ye giriş çıkışını engelleyerek birliğin içindeki ulaştırma taahhütlerine de aykırı davranmaktadır. Bilinmelidir ki, ülkemiz taşımacılarına ve ticaret erbabına uygulanan söz konusu transit engeli sadece ülkemizi değil aynı zamanda Almanya, Romanya, İtalya ve İngiltere gibi birçok Avrupa Birliği ülkesinde faaliyet gösteren ticaret erbabını da ilgilendirmektedir” değerlendirmesi yapıldı. 
“TİCARET TAMAMEN DURDU”
ULuslararası Nakliyeciler Derneği açıklamısının son bölümünde ise, "Bulgaristan makamları tarafından ülkemiz taşımacılarına ve ticaret erbabına getirilen söz konusu kısıtlama nedeniyle Kapıkule ve Hamzabeyli sınır kapılarımızda ihracat yükü taşıyan birçok araç beklemek zorunda kaldı ve İpsala Sınır Kapısı’nda ise kilometrelerce TIR kuyruğu oluşarak mağduriyet yaşandı. Son olarak Bulgar nakliyecileri Kapıkule ve Hamzabeyli kapılarından geçişleri her iki yönde kapattı ve araç geçişi dolayısıyla ticaret tamamen durdu” denildi.

ÜY(LK/AAA)