Murat KİBRİTOĞLU/ADANA, ()-ADANA Ziraat Odası 2'nci Başkanı Cahit İncefikir, Çukurova'da hasadına başlanan buğdayda kış boyunca süren kuraklığın etkisiyle yüzde 20 rekolte kaybı beklediklerini söyledi.
Buğday için gerekli yağışın ocak, şubat ve mart aylarında olduğunu ancak bu döneminde kurak geçtiğini belirten Cahit İncefikir, üreticinin ürününü kurtarmak için yaptığı sulamanın rekolte kaybını önlemeye yetmediğini anlattı. Çukurova'da nisan ayında yaşanan don ve sert esen rüzgarın da ürüne zarar verdiğine dikkat çeken İncefikir, istenilen boyuta ulaşan buğdayın başaklarının içinin tam dolmadığını belirtti. Adana ile birlikte Türkiye genelinde de rekolte kaybı beklediklerini belirten İncefikir, "Bu yıl kuraklığın etkisiyle buğdayda yüzde 20 rekolte kaybı bekliyoruz. Bunun nedeni de özellikle Ekim ve Kasım'dan sonraki yağmurların çok az olması. Yağmurla büyüyen bir ürün olan buğday, kardeşleme yapamadı. Türkiye genelinde özellikle Adana ve Konya bölgesinde rekolte kaybı kaçınılmaz" dedi. Türkiye'de buğday rekoltesinin her yıl ortalama 20 milyon tonun üzerinde olduğunu kaydeden İncefikir şöyle konuştu;
"Buğday Çukurova'da hasat edilmeye başlandı. Ancak Türkiye'de 20 ve 23 milyon ton arasında değişen buğday rekoltesinin yüzde 20'lik kısmında kayıp bekliyoruz. Yani neredeyse 4 milyon ton gibi rekolte düşüklüğü bekliyoruz. Son dönemlerdeki soğuk ve poyraz diğer ürünlere de zarar verdi. Özellikle Marmara'da, Trakya'da fındıkta buna benzer yan ürünlerde sert çekirdeklerde şeftalide, kayısıda Malatya bölgesinde çok ciddi bir hasar yarattı. Çukurova'da özellikle sulama yapılamayan engebeli arazideki bazı buğday tarlaları, üreticiler tarafından sürüldü. Bu maliyet, zaten zor durumda olan üreticiye bir kez daha darbe vurdu."

MK(OA/AK) (FOTOĞRAFLI)