KAYSERİ Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak, istihdam yükünün büyük bir kısmını çeken KOBİ’lere yönelik devlet imkanlarının tekrardan seferber edilmesinin zamanın geldiğini söyledi.
KAYSO Ekim ayı olağan meclis toplantısı yapıldı. Toplantıya, meclis üyeleri, disiplin kurulu üyeleri ve meslek komitesi üyeleri katıldı. KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, son dönemlerde hem Türkiye’de, hem de dünyada baş döndürücü gelişmeler olduğunu belirterek, “Ülkemizin ekonomisinin daha yukarılara taşınması ve gelişmiş ülkeler seviyesine gelmesi için daha fazla çalışmamız ve ekonomik anlamda kendimizi ispat etmemiz gerektiğini rakamlardan görmekteyiz” dedi.
Sanayinin bir takım yapısal sorunlarının olduğunu ifade eden Boydak, bu sorunların büyük bir kısmının küçük ve orta boy işletmelerde olduğunu; Türkiye’nin rakamları yukarı çıkarması için küçük ve orta boy işletmelere daha fazla özen göstermesi, politikalarını oluştururken bu kurumları daha hızlı ve sağlıklı büyümeye götürecek yolları açması gerektiğini vurguladı.
Boydak, ağırlıklı olarak istihdam yükünü çeken küçük ve orta boy işletmelerin orta ve uzun vadeli finansmana erişim noktasında sorunlarının olduğunu ve buralara daha fazla destek verilmesi gerektiğini belirtti. KOBİ’ler için devletin bir takım imkanlar sağladığını ancak bu kurumların biraz daha gelişip kalkınması için daha fazla katkı sağlamak gerektiğini belirten Boydak, şunları söyledi:
“Nasıl ki geçtiğimiz günlerde tarım ve hayvancılık sektörüne olağanüstü imkanlar sağlandı, bu dönemde KOBİ’lerimize devam eden desteklerin haricinde özellikle KOSGEB imkanlarının KOBİ’ler için tekrar seferber edilmesinin zamanı gelmiştir. KOBİ’lerimizin finansmana biraz daha kolay erişmeleri konusunda bu destekleri bekliyoruz. Yine Eximbank imkânlarından KOBİ’lerimizin biraz daha fazla pay almalarına ihtiyacımız var. Kredilerin KOBİ’lerimiz tarafından kullanılırken kredi aracılık maliyetlerinin daha makul hale gelmesi konusunda bir takım çalışmalar var. Bunların devam etmesini istiyoruz. Üretim yapılan yerde istihdam olur. Her ne kadar istihdam rakamlarımız yolunda gidiyor gibi olsa da önümüz kış, üretimi destekleyici düzenlemeleri devam ettirmemiz gerekiyor. Bu dönemde KOBİ’lerimizin üretim odaklı faaliyetlerini desteklemek bizim en önemli prensiplerimizden bir tanesi olması gerekiyor.”
Boydak, ihracat konusunda 2013 yılında hedeflerin biraz gerisinde kalındığını ancak 2014 yılında hedeflerde eksik kalan kısımların tamamlanacağına inandıklarını, son dönemde artan yatırım iştahlarının da bunu teyit etiğini söyledi. Doğrudan yabancı sermaye konusunda yeniden bir seferberliğin başlaması gerektiğini ifade eden Başkan Boydak, bu konuda Türkiye’nin büyük bir performans sergilediğini, bu performansının devam etmesi gerektiğini kayseri kaydetti.

DÖ(OE/AAA)(FOTOĞRAFLI)