İpraş - Haramidere ürün boru hattı projesine alternatif çözüm bulmak üzere görevlendirilen Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’nin (BOTAŞ), gösterdiği tüm çabaya rağmen bir sonuç alamadığı suçlanmasının ve kamuoyu önünde itibarsızlaştırılması girişimlerinin üzücü ve hakkaniyetten yoksun bir davranış olduğu belirtildi.

BOTAŞ’tan yapılan yazılı açıklamada, İpraş - Haramidere boru hattı ile ilgili asılsız haberlerin yayınlanması sonucu, kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla açıklama yapılmasına karar verildiği ifade edildi.

İpraş - Haramidere ürün boru hattının BOTAŞ’ın bir projesi olmadığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Dönemin Bayındırlık Bakanlığı Demiryolları Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü (DLH) tarafından Petrol Ofisi Genel Müdürlüğü adına, inşaatına 1977 yılında başlanılan ve Tüpraş/İzmit Rafinerisinden üretilen akaryakıtın Haramidere dolum tesislerine aktarılmasını amaçlayan bir projedir. Bu boru hattının İstanbul Boğaz Geçişi hariç kara kesimindeki bölümü tamamlanmış ancak Boğaz Geçişi bitirilmediği için projenin geçici kabulü yapılmamış ve proje atıl hale gelmişti. Bunun üzerine, Yüksek Planlama Kurulu'nun (YPK) kararına istinaden protokol ile söz konusu boru hattı BOTAŞ'a devredilmişti.

Bu hattın devredilme sebebi, atıl durumdaki yatırımın ekonomiye kazandırılabilmesi için alternatif kullanım imkanlarının araştırılmasıdır. Proje amacına uygun şekilde tamamlanamadığı için BOTAŞ’ın alternatif çözüm bulmak üzere görevlendirildiği ancak gösterdiği tüm çabaya rağmen bir sonuç alamadığı bu konuda BOTAŞ’ı suçlamak ve kamuoyu önünde itibarsızlaştırma girişimi üzücü ve hakkaniyetten yoksun bir davranıştır.”