İSTANBUL, 11 Haziran () - Borsaya kote şirketlerin, halka arzları artırmayı teşvik etmek amacıyla, yatırımlarda güveni sarsacak uygulamalardan kaçınmayı ve doğruluk ve şeffalığı temel alan etik ilkeleri belirlendi.

Borsaya Kote Ortaklık Yöneticileri Derneği'nin (KOTEDER ) Türkiye Etik ve İtibar Derneği (TEİD) ile birlikte hazırladığı "Etik İlkeler" bilgi gizliliği ve güvenliğinin korunmasını ve çıkar çatıymalarından uzak durmayı da öne çıkarıyor.

Etik İlkeler ile ilgili açıklama yapan KOTEDER Başkanı Nalan Erkarakaş, halka arzların artabilmesi için sermaye piyasasına yönelik güven ve istikrarın önemli olduğunu vurguladı ve ekledi:

"İstanbul’un bölgesel ve küresel finans merkezi olması sürecinde sermaye piyasamızın gelişim düzeyi ve halka açık şirketlerin yapısal nitelikleri çok önemli bir etken olacaktır. Belirlediğimiz Etik İlkeler, sermaye piyasamızda önemli bir boşluğu dolduracak ve şirketlerimize değer katacaktır. İlkelerin geniş bir kabul ile karşılanacağını umuyorum."

Etik İlkeler konusuna, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Ulaslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası, Uluslararası Tİcaret Odası (ICC) gibi kuruluşlar tarafından büyük önem verildiğine işaret eden Erkarakaş, "Bu çalışmanın şirketlerimiz tarafından, ilave bir yükümlülük gibi değerlendirilmeyip gelişen ve büyüyen piyasalarda doğru konumlanmak için kendilerine önemli katkılar sağlayacak bir gelişme olarak kabul edileceğini umuyoruz" diye ekledi.

BORSAYA AÇIK ŞİRKETLERİN ETİK İLKELERİ

KOTEDER ve TEİD'in hazırladığı Etik İlkeler şöyle:

"Tüm faaliyetlerimizde Türkiye Cumhuriyeti Anayasası başta olmak üzere tabi olduğumuz tüm ulusal mevzuata ve Türkiye Cumhuriyeti’nin taraf olduğu tüm uluslararası anlaşmalar ve düzenlemelere uyarız.

Halka açık bir şirket olmanın getirdiği sorumluluğun bilincinde olarak,  yatırımcılarda güveni sarsacak uygulamalardan kaçınırız.

Sermaye piyasasını paydaşlarımızla çıkılan “uzun soluklu” bir yolculuk olarak görür, bu yolculukta onlara değer katmayı hedefleriz.

Kurumsal yönetim ilkelerini özümser, zorunlu ilkeler dışında gönüllü ilkelere de uyum konusunda azami özeni gösteririz.

Doğruluk ve şeffaflığı, tüm iş süreçlerimizde ve iş ilişkilerimizde öncelikli değerler olarak kabul ederiz.

Bilgi gizliliği ve güvenliğini temin etmeye ve çalışanlarımızın içsel bilgileri kullanarak kendilerine ve üçüncü kişilere yarar sağlamalarını önlemeye yönelik tedbirleri alırız

Çalışanlarımızı çıkar çatışmalarından uzak tutacak bilinç, kural ve uygulamalarla donatır, mevcut görevlerinden yararlanarak kişisel çıkar sağlamalarını önlemeye yönelik tedbirleri alırız."

(OSS)