Özcan ÇİRİŞ/BİTLİS, () - BİTLİS'in Hizan ve Mutki ilçelerinde, dağlık alanlarda yetişen menengiç ve bıttım ağaçlarının Siirt'ten getirilen fıstık fideleriyle aşılanması çiftçinin yüzünü güldürdü. Ekonomiye kazandırılan fıstık ağaçlarından bu yıl 100 bin ton ürün bekleniyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje kapsamında dağlık alanlarda kendiliğinden yetişen ve ekonomik bir geliri olmayan menengiç ve bıttım ağaçları Siir'ten getirilen fıstık fideleriyle aşılandı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Mühendisi Fırat Güven, yapılan aşıların çok verimli olduğunu ve bu yıl 100 bin ton ürün beklediklerini söyledi. Güven, "Bitlis'te yaklaşık 600 bin menengiç ve bıttım ağacı var. Bu ağaçlar yoğun olarak Hizan ve Mutki ilçelerinin dağlık alanlarında bulunuyor. Biz de ilk etapta buradaki 2 bin 700 ağaca aşılama yaptık. Bitlis'teki ağaçlarla birlikte bu yıl 100 bin ton ürün almayı hedefliyoruz" dedi.
10 BİN AĞAÇ DAHA AŞILANACAK
Köylerde yaşayan üreticinin de yüzünü güldüren fıstık veriminin daha da arttırılması için Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'na (DAKA) bir proje sunduklarını anlatan Güven, "Üretici şuan fıstığın kilosunu 20-25 TL arasında satıyor. DAKA projesiyle gelecek yıllarda 10 bin adet ağacı aşılayacağız. Bu bölgeyi fıstık üretim merkezi haline getirmeyi amaçlıyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI