Ömer ŞULUL / ŞANLIURFA, () - ŞANLIURFA'nın Harran Ovası'nda; yörede 'beyaz altın' olarak adlandırılan pamuk hasadına başladı. 3 ay sürecek olan hasat mevsimiyle birlikte tarlalarda hummalı çalışma görülürken, Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyüpoğlu, bu yıl rekoltenin yüksek olduğunu ve 1 milyon 200 bin ton pamuk toplanmasının beklendiğini söyledi.
GAP'ın devreye girmesi ve arazilerin sulanmasının ardından Çukurova'yı geride bırakarak Türkiye'nin pamuk deposu olan Şanlıurfa'da, yeni hasat dönemi de başladı. Tarlalarda onlarca çocuk, kadın ve erkeğin pamuk topladığı kentte, insanlar 3 ay sürecek hasat mevsiminin bu yıl bereketli olmasının mutluluğunu yaşıyor.
2,5 MİLYON HEKTARLIK ALANDA ÜRETİM YAPILIYOR
Birçok bölgede alternatif ürün olarak mısırın tercih edilmesi nedeniyle pamuk ekim alanlarında azalma yaşanırken, son yıllarda Türkiye genelinin aksine Şanlıurfa'da ise ekim alanlarında artış oldu. Türkiye'de pamuk üretiminin yüzde 41'inin karşılandığı kentte, geçen yıl 2,2 milyon hektarda yapılan üretimin bu yıl 2,5 milyon hektara yükseldiği ve geçen yıl 1 milyon ton olarak toplanan pamuğun bu yıl 1,2 milyon ton olarak gerçekleşmesi bekleniyor.
YAKICI SICAKTA HERKES TARLADA
Hasat mevsiminin başlamasıyla binlerce insan uçsuz bucaksız tarlalarda pamuk toplamaya başladı. Küçük araziye sahip olanlar hasatlarını kendileri toplarken, geniş araziye sahip olanlar ise tarım işçiliği yapan ailelerin desteğini alıyor. Çocuk, genç, kadın, erkek herkesin tarlalarda pamuk topladığı kentte, bu çalışma karşılığı ise günlük 25 ile 50 lira veriliyor. 3 ay sürecek çalışmaya katılan birçok tarım işçisi aile, pamuk sezonunda kazanacakları para ile kışlık ihtiyaçlarını karşılamanın hesabını yapıyor. Aileler tek sıkıntılarını ise hasat döneminde çocuklarını, açılacak olan okullarının yaklaşık 1,5- 2 aylık ilk döneminde eğitime gönderememesi ve Kasım ayında ders başı yapmaları olarak ifade ediyor.
KURAKLIK ETKİLEMEDİ
Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyüpoğlu, yağışların olmayışı ve yaşanan don nedeniyle birçok bölgeden çiftçilerin şikayetçi olduğunu, ancak hasadına başlanan pamukta rekoltenin yüksek olduğuna değindi. Rekoltenin yüksek olduğu pamukta taban fiyatının düşük olmasından şikayet eden Eyüpoğlu, "Geçen yıl toplanan ortalama 1 milyon ton pamuk ile Türkiye’de üretilen pamuğun yüzde 41'i Şanlıurfa’dan karşılanmış oldu. Bu yıl hem ekim alanlarının genişlemesi, hem de rekoltenin yüksek olmasından dolayı Türkiye üretiminin yüzde 45'ini karşılamayı hedefliyoruz. GAP'ın başkenti olan Şanlıurfa aynı zamanda Türkiye'nin pamuk deposu olacaktır."
FOTOĞRAFLI