EGE Bölgesi Sanayi Odası'nı ziyaret eden ve Belarus Türkiye Yatırım ve İşbirliği Olanakları Semineri'ne katılan Belarus Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Andrei Savinykh'den vize müjdesi geldi. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar'ın iki ülke arasında imzalanan vize muafiyeti anlaşmasının henüz yürürlüğe girmediğini belirtirken Büyükelci Savinykh, "İşlemler tamamlandı. 2 Hazirandan itibaren Türk halkı vizesiz olarak Belarus'a girebilecek" dedi.
Ege Bölgesi Sanayi Odası, Belarus ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin ele alındığı Belarus Türkiye Yatırım ve İşbirliği Olanakları Semineri'ne ev sahipliği yaptı. Seminer öncesi Belarus Cumhuriyeti Büyükelçisi Andrei Savinykh, Belarus Büyükelçiliği Ticaret ve Ekonomi Müsteşarı Evgeny Lipen ile Belarus Cumhuriyeti İzmir Fahri Konsolosu Murat Reha Yorgancıoğlu, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar'ı ziyaret etti. Belarus'taki yatırım ve iş olanakları hakkında bilgi veren Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, "Belarus, Minsk, Magilov ve Grodno'yu serbest bölge ve endüstri bölgesi olarak ayırdı. Bu bölgelerde 3 Türk firmasının yatırımı var. İzmir'de İndeks firması ile Belarus'lu kamyon bir firmasının yatırımı var. Bu sayıyı arttırmak, Türkiye'de ortak yatırıma imza atmak için ilişkilerin artırılması gerekiyor" dedi.
Ender Yorgancılar, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesini sağlayacak vize muafiyeti anlaşmasının ise bir yılı aşkın bir süredir yürürlüğe girmediğini hatırlatarak, "İki ülke arasında 2013 yılında vizesiz seyahat anlaşması imzalandı. Büyükelçi Savinykh, anlaşmanın 2 Haziran'da yürürlüğe gireceğini açıkladı. Vize anlaşmasının yürürlüğe girmesiyle malların serbest dolaşımının yanında işadamlarının da rahatça seyahat edebilmeleri iki ülke arasındaki ticaret ve sanayiyi olumlu etkileyecektir" diye konuştu.
Türkiye ile Belarus arasında ticari, kültürel ve sosyal ilişkilerin gelişmesini arzu ettiklerini kaydeden Belarus Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Andrei Savinykh, "Belarus ile Kırgızistan ve Kazakistan arasında Gümrük Birliği anlaşması var. Önümüzdeki süreçte Gümrük Birliği'ne Orta Asya ülkelerinin de girmesi ve genişlemesi sözkonusu olacak. Türk, Egeli işadamları, bu gelişen pazarlarda yer almak için Belarus'a yatırımı gündemine almalı" dedi.
Büyükelçi Savinkyh, ayrıca vize anlaşmasının 2 Haziran'da yürürlüğe gireceği bilgisini vererek, "Geçtiğimiz Cuma günü Türkiye Dışişleri Bakanlığı ile toplantı yaptık. 29 Aralık'ta Türk hükümetinden resmi işlemleri tamamlamasını istemiştik. Türk hükümeti resmi işlemleri tamamladı. 2 Haziran'dan itibaren Türk halkı vizesiz olarak Belarus'a gidip gelebilecek. İki ülke arasındaki ticaret bu anlaşma ile daha da artacak" dedi.

İÖ(İÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)