TÜİK, 2013 yılı sonunda Batman'daki bankalarda, şirketlere ait 876 milyon liralık döviz mevduatı rakamlarına dayanan BDDK'nın Batmanlılar'ı, 'döviz zengini' olarak açıklaması, kentteki iş çevreleri ile banka temsilcileri arasında şaşkınlığa yol açtı. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdulkadir Demir, söz konusu tutarın Batman'daki bankalarda olmasının mümkün olmadığını savundu. Esnaf ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Şevki Taş, kredi isteminde bulunan esnafın büyük bölümünün icralık olduğunu belirterek, "Biz de bu paranın nasıl geldiğini, ve nerede olduğunu merak ediyoruz" dedi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) illerin bankacılık rakamlarını açıklaması Batmanlıları şaşırttı. 2012'te Batman'da toplam 48.3 milyon lira (27 milyon dolar) olan şirketlerin döviz mevduatının 2013 sonunda TL bazında tam yüzde 1714 artarak, 876 milyon liraya çıkması, Batman'da şaşkınlıkla karşılandı. Batman'daki 3 kamu bankası Halk, Ziraat ve Vakıfbank şube yetkilileri, yüklü orandaki mevduat hesaplarının mümkün olmadığı konusunda görüş birliğine vardı.
Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdulkadir Demir, geçen yılın son aylarında yabancı ve yerli yatırımcıların Batman'da yatırım yapmadığını anlatırken, "Batman'daki banka şubelerinin hiçbirinde bu meblağ yoktur. Ne firmalarımızın, ne de şirketlerimizin böyle bir mevduatı olması söz konusu değil" dedi.
Batman Esnaf ve Kefalet Kooperatif Başkanı Şevki Taş, geçen yılın son aylarında görüldüğü iddia edilen yüklü mevduatın, Batman'a yansımasının söz konusu olmadığını savudu. Taş, "Kooperatifimizden kredi isteminde bulunan Batmanlı esnafın çoğu icralıktır. Biz de bu paranın nasıl geldiğini ve nerede olduğunu merak ediyoruz. Batman'da bu yüksek meblağın olacağına inanmıyorum" diye konuştu.
Batman'daki esnaftan Necat Kurt, kentte son aylarda yoksulluk manzaraları ile hırsızlık olaylarında artış olduğuna dikkat çekerek, "Kaldırımlarımızda sefalet var. 50 yıldır burada yaşıyorum, böyle bir rakamı ilk defa duyuyorum" dedi.
DÖVİZCİLER: BU ARTIŞ MÜMKÜN DEĞİL
Batman'da 14 yıldan bu yana döviz işlemeciliği yapan Adil Yıldız, ortaya atılan yüksek rakama şaşırdığını, döviz bürosu ile bankalarda bireysel ve fiziki olarak hesaplarda ciddi bir artışa tanık olmadıklarını söyledi. Yıldız, şöyle konuştu:
"2013'ün son aylarında bu denli yüklü bir rakamı ne duyduk ne de hareketliliğin olduğuna tanık olduk. Belki yüzde 10'luk bir artış olabilir ama bu denli bir artış söz konusu değil. Böyle bir şey olsaydı, farkına varırdık. Bu rakamı duyunca biz de 'acaba bu para nerede?' diye kendi kendimize sormaya başladık."
Bu arada kent merkezinde 25 bine yakın işsiz de İş-Kurumu'nun açtığı toplum yararına çalışma programından kadro beklediği ifade edildi.