İSTANBUL, 25 Ağustos () - Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumu’nun banka ücret ve komisyonlarına ilişkin yönetmelik taslağına tepkiler yükselmeye devam ediyor.

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel  Başkanı Hasan Atak, BDDK'nın yasa gereği  hazırlamak zorunda olduğu "Finansal Tüketicilerden Faiz Dışında Alınacak Ücret, Komisyon ve Masraflara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Taslağı"nı kamuoyunun görüşüne sunduğunu hatırlatarak, "Taslak incelendiğinde tüketici yasasında olduğu gibi Yönetmelik taslağının da tamamen Bankaların talepleri doğrultusunda hazırlandığı görülmektedir" dedi ve ekledi:

"BDDK, bankaların aldığı ücret, komisyon ve masrafları 20 kalem ile sınırlandırmıştır. Ancak söz konusu 20 kalem alınacak ücretlerin neredeyse tamamı aslında tüketicinin hukuk mücadelesi ile elde ettiği kazanımlarıdır. Taslaktaki düzenlemeler tüketicinin, bu konudaki beklentilerine yanıt vermekten uzaktır. Örneğin, kredi sözleşmelerinden dosya masrafı kaldırılmış yerine kredi tahsis ücreti konulmuştur. Tüketici kredi ister, banka da krediyi tahsis eder. Burada ücret almayı haklı kılacak bir hizmet yoktur."

"BANKALARA BONKÖRLÜK HANGİ HUKUKA DAYANIYOR?"

Taslağın mevduat hesaplarından alınan hesap işletim ücretini yasal hale getirmeyi öngördüğüne de işaret eden Atak, "Bankalar tacir sıfatlarıyla 'bu masrafı alabilir' denmektedir" dedi ve şunları söyledi:

"Tüketiciyle sözleşme yapan diğer mal ve hizmet satan şirketler de kayıt tutmaktadır. Onlar niye alamıyor da bankalar bu ücreti alıyor. Bankaların kendi kayıtlarını tutma sorumlulukları yok mu? Bunu tüketiciye fatura etmeleri hangi hukukla bağdaşmaktadır. Yine bu taslakta kredi veren kuruluşlar yıllık yüzde 20'ye kadar uyguladıkları ücretlerde artış yapabilecekler. Memur ve ücretlilere yıllık yüzde 3+3 zam reva görülürken bankalara bu bonkörlük hangi hukuka dayandırılmaktadır."

"TÜM YASAL YOLLARI KULLANACAĞIZ"

Açıklamasını, "TÜDEF olarak hem yasanın hem yönetmeliğin hazırlanması aşamasında görüşlerimiz dikkate alınmadığı gibi uzun süreden bu tarafa olayın bu noktaya gelebileceğini anlatmaya çalıştığımızı sesimizde duyulmazdan gelinmiştir" diye sürdüren Atak, "Bankalarca yapılan haksız kazançlar yasal hale getirilmiştir. Ve adeta hırsızlık kılıfına uydurulmuştur" dedi ve şöyle devam etti:

"Hükümete ve Gümrük ve Ticaret Bakanı'na sesleniyoruz: bu vurgun ve soyguna biran önce son veriniz. Tüketici haklarına saygı duyunuz ve gereğini yerine getiriniz. Tüm tüketicilere sesleniyoruz: Sevgili tüketiciler, yeter artık, bu vurgun ve soyguna sessiz kalmayınız, sesinizi çıkartınız. Tüketici Dernekleri Federasyonu olarak bankaların yasal hale getirilecek bu vurgun ve soygunlarına karşı tüm yasal yolları kullanarak sonuna kadar mücadele edeceğimizi tüm kamuoyuna saygıyla duyururuz."

(FOTOĞRAFLI)