Mehmet ÇINAR/ANTALYA, () - RAMAZAN ayı nedeniyle iç turizmde düşüş yaşayan Ege ve Akdeniz sahillerinin, Ramazan Bayramı'nda dolması bekleniyor. Bodrum, Kuşadası, Marmaris, Kemer ve Belek'e bayram için yoğun talep var.
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Ramazan ayında iç pazarda oluşan kaybın, Ramazan Bayramı'nda telafi edileceğini söyledi. Genel olarak  yabancı turist bakımından Antalya ve çevresinde yüzde 10 büyüme yaşandığını belirten Osman Ayık, ancak geceleme sürelerinde kısalma olduğunu söyledi. İç pazardaki düşüşün özellikle Bodrum gibi bölgeleri çok ciddi etkilediğini belirten Ayık, "Ege ve Antalya da etkilendi, ama tüm bu bölgeler bayramla birlikte yeniden hareketlenecek. Bayramda yer sıkıntısı mutlaka olacaktır, çünkü otellerde yüzde 100 doluluk bekliyoruz" dedi.
İNSANLAR TATİL LÜKSÜNDEN VAZGEÇMİYOR
Dünyadaki ve etrafımızdaki gelişmelerin turizmi etkilediğine işaret eden TÜROFED Başkan Yardımcısı Sururi Çorabatır ise, düşen Malezya uçağıyla ilgili gelişmelerin çok önemli olduğunu söyledi. İç piyasada Ramazan ayında Ege ve Akdeniz'de durgunluk yaşandığını kaydeden Çorabatır, "İnsanlar tatil hakkını bayrama saklamışlardı. Bayramın özellikle Ege ve Akdeniz'de iç piyasanın desteğiyle çok iyi geçeceğini tahmin ediyoruz. Etrafımızdaki olaylar insanları etkiliyor ama tatil lüksünden vazgeçmiyorlar" diye konuştu. Çorabatır, bayram tatilinin 9 gün ilan edilmemiş olmasının ise tatilcilerin daha rahat hareket etme şanslarını ortadan kaldırdığını, ancak bazı tatilcilerin yine de 9 gün üzerinden planlarını yaptıklarını anlattı.
YÜZDE 20 ARTIŞ
Ramazan Bayramı'nda tatil yörelerine talebin yüksek olduğunu belirten ETS Tur Yurtiçi Turlar Müdürü Suat Özbek, geçen yıl Ramazan Bayramı'ndaki talebe göre bugün için yüzde 15 artış olduğunu, bayrama kadarki taleplerle birlikte bu artışın yüzde 20- 22 seviyelerine ulaşmasını beklediklerini açıkladı.
Bayram için Aralık ayında erken rezervasyonların alınmaya başlandığını hatırlatan Suat Özbek, erken davrananların yüzde 35- 40 dolayında fiyat avantajı sağladığını, son dakikacıların ise yer bulmakta sıkıntı yaşayabileceklerini kaydetti. Özbek, "Son dakikacılar artık umduğunu değil bulduğunu tercih etmek durumunda. Son dakikaya kalan insanlara doluluk nedeniyle 8-10 tercih sunabiliyoruz" dedi.
Bayramda Türk tatilcilerin en çok talep gösterdiği yörelerin Bodrum, Kuşadası ve Marmaris olduğunu belirten Özbek, Antalya'da Kemer, Belek, Lara, Kundu gibi yörelerin de yoğun talep aldığını dile getirdi. Özbek, Ege bölgesinin Akdeniz'e göre daha yoğun talep görmesini ise yaz mevsimi nedeniyle daha yumuşak hava şartlarından kaynaklandığını kaydetti.
SICAK VE PAHALILIK KIBRIS TERCİHİNİ DÜŞÜRDÜ
Bu bayram yine birçok otelde ünlü sanatçıların sahne alacağı Kıbrıs'ta ise havaların çok sıcak olması ve fiyatların yüksekliği nedeniyle neredeyse hiç talep olmadığını belirten Özbek, "Kıbrıs neredeyse hiç satmadı diyebiliriz. Ancak bu bayramın galibi deniz, güneş kum tatili arayan misafirler oldu" dedi.
150 BİN TATİLCİ
Tatil süresinin 9 gün olarak belirlenmemesinin de tatilcileri etkilediğini söyleyen Özbek, 9 gün olmadığı için planların daha rahat yapılamadığını kaydetti. Özbek, en iyi ihtimalle yurtiçinde kendi memleketi ve akraba ziyaretleri dışında 150 bin kişinin tatile çıkacağını, 50 bin kişinin de yurtdışında bayramı geçireceğini aktardı. Özbek, 9 gün ilan edilmemesine rağmen tatil planı yapanların yüzde 10'unun iznini önceden buna göre ayarladığını da sözlerine ekledi.
FOTOĞRAFLI