Harun GÖKÇEOĞLU/YERKÖY (Yozgat), () - TÜRKİYE'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta daha az su ile daha fazla tarım alanının sulanması amacıyla devreye sokulan 'kapalı devre basınçlı sulama' sisteminin sağlıklı çalışmaması çiftçiyi perişan etti.
Yozgat'ın Yerköy İlçesi Sekili Havzası'ndaki toplam 3 bin 125 hektar tarım alanının sulanabilmesi için DSİ tarafından hazırlanan 'Sekili Deliceırmak Islahı Projesi' ile ilgili çalışmalara 2011 yılının Nisan ayında başlandı. Geçen yıl sonunda tamamlanıp, bu yıl tarım alanlarının sulanmasına yönelik açılan sistemin bir bölümünün çalışmadığı, bu nedenle de yaklaşık 600 hektar tarım alanının sulanamadığı ileri sürüldü. Sekili Köyü Muhtarı Sabit Avcı, sistemin açık kanallardan gelen suyun, kapalı devre tünellerine dolup, tarım alanlarına ulaştıktan sonra yağmurlama ve damlama sistemiyle alanın sulanmasıyla çalıştığını söyledi.
Bu yıl bölgede ilk kez kullanıma açılan sistemin kod farkına bağlı olarak açık kanaldan kapalı devre tünellerine suyun girmemesi sonucu çalışmadığını kaydeden Muhtar Avcı, şöyle dedi:
"Su akıyor ama sistem çalışmadığı için sadece suyun akışını izliyoruz. Yasak olmasına rağmen, açık kanal suyunun önünü kesiyoruz, kapalı devre sistemine suyun girmesini sağlıyoruz, ama buna rağmen iki tünel sonrasına su ulaşmıyor."
Muhtar Avcı, çiftçinin sistemi kullanamamasına karşın Sulama Birliği'ne dekar başına 20 lira sulama ücreti ödediğini, sorunun biran önce giderilmesini beklediklerini kaydetti. Bölge çiftçilerinden Yaşar Keloğlu, kapalı devre sistem bulunmasına karşın tarlasını açık kanaldan su almak suretiyle sulamaya çalıştığını ifade etti. Çiftçi Remzi Bacanak ise, sulama kanalının hemen yanı başında bulunan ekili alanların yeterli ve zamanında sulanamaması nedeniyle yandığını ileri sürdü. Çiftçi Sait Gök de, bu yıl yağışların olması nedeniyle fazla zarar görmediklerini, ancak sistemin aksaklıklarının giderilmemesi durumunda önümüzdeki yıllarda zararın çok büyük olabileceğine dikkat çekti.
Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, kendisine iletilen konunun incelenmesi konusunda ilgili birimleri uyardığını söyledi.

FOTOĞRAFLI