FAİZ ARACINI ŞU ORTAMDA DEVREYE ALMAK GEREKİYOR" Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "MB zor dönemlerde nasıl tedbirler aldıysa yine alacaktır. Şartlar çok hızlı değişebiliyor. Riskleri en aza indirgemeye çalışacağız. Merkez Bankası bağımsızdır. Hesap verebilir. Herkese karşı sorumludur.", "Enflasyon hedeften saparsa kanun maddesi var hükümete kamuoyuna açık mektup yazıyoruz. Bu öğlen saat 2'de bu mektubu kamuoyuna paylaşacağız.", "Döviz satışları, faizle desteklenirse daha etkili olabilir. Rezervlerin hızlı bir şekilde azalması başka olumsuz yan etkisi de olacaktır. O yüzden faiz aracını şu ortamda devreye almak gerekiyor" dedi. "SİYASETÇİLER MERKEZ BANKASI'NIN KARARLARINI ELEŞTİRİLEBİLİYOR"

Siyasetçilerin Merkez Bankası'nın kararlarını eleştirdiğini dile getiren Başçı, "Belirsizlik durumunda piyasalar en kötüyü fiyatlar ama biz kendimizden eminiz. MB kanunda verilmiş görevini bağımsız şekilde yürütüyor. Türkiye'de durum ABD ve Avrupa'dan farklı. Siyasetçiler Merkez Bankası'nın kararlarını eleştirilebiliyor. Türkiye'de böyle bir durum var. Bu Merkez Bankası'nın bağımsızlığını daha da güçlendirir" dedi. "MB'NİN BAĞIMSIZLIĞI İLE İLGİLİ MAALESEF OLUMSUZ BİR ALGI ÇIKTI"

Merkez Bankası'nın bağımsız şekilde karar verdiğini belirten Başçı, "Türkiye'deki kültür açısından çok fazla sorun yok. Ancak uluslararası basında Türkiye çok konuşulur duruma geldi. MB'nin bağımsızlığı ile ilgili maalesef olumsuz bir algı çıktı. Uluslararası yatırımcılar açısından bir algı problemine yol açıyor. Merkez Bankası bağımsız şekilde ekonomik verilere bakarak geleceğe yönelik tahminlerde bulunarak kararlarını verir, bunun güvencesini veriyoruz" dedi. "2006 TÜRBÜLANSINDA BUNUN İKİSİNİ BİRDEN YAPARAK"

MB'nın aldığı bazı kararlardan dolayı eleştirildiğini vurgulayan Başçı Şöyle konuştu: "Daha önce sert fiyat hareketlerin yaşandığı dönemlerde, Merkez Bankası gerekli hamleleri yaptı. Kalıcı faiz artışını da geçici artışı da gerçekleştirdi. Bu enstrümanların belirli rolü var. 2006 türbülansında bunun ikisini birden yaparak ani ve sert değer kazancı yaratmıştı. Önemli bir sıkılaşmaya gitmiştik ve başarılı olmuştu. 2009 Lehman krizinde de bütün dünyada çok sert döviz kurları değer kaybı yaşandı. Merkez Bankası o zaman faiz indirdi. Yatırımcılardan ciddi şekilde eleştiri almıştık. Biz bu kararları enflasyon hedeflemesi için alıyoruz." "AKŞAMKİ TOPLANTI İÇİN İPUCU VERMEYEYİM"

Akşam yapılacak olan toplantıya ilişkin bilgi vermeyen Başçı, "Üçüncü örnek 2011'de Euro bölgesi borç kriziydi. Geçici ek parasal sıkılaştırmalar kullandık. Sadece likidite yönünde sıkılaştırmalar yaptık. Çünkü geçici nitelikte bir şoktu. Avrupa Merkez Bankası'nın adımlarıyla durum normele döndükten sonra geçici politikamız normale döndü. Bu örnekler elimizdeki araçları gösteriyor. Akşamki toplantı için ipucu vermeyeyim. Akşamı bekleyelim" diye konuştu. "BU SORUYA CEVAP VERMEYEYİM"

"Bu aşamada reel faizin ne olması gerekir?" şeklindeki bir soruya Başçı, "Bu soruya cevap vermeyeyim. Bu Para Politikası Kurulu toplantısında tartışılması gereken bir sorudur. Küresel şartlara göre zaman içerisinde değişebilen bir durumdur. Tartışacağımız temel değişkenlerden biri budur" diye yanıt verdi. "MERKEZ BANKASI'NIN FAİZLERİ NEYSE O OLUR"

Başçı, "Belirsizliklerin yüksek olduğu dönemde likidite politikasının faydalı olduğunu düşünüyoruz. Fonlamanın çok önemli kısmını yüzde 7,75'ten yapıyoruz. Pazartesi günü yüzde 9'dan fonlama yaptık. Bu ilk defa görülmüş oldu. Merkez Bankası'nın faizleri neyse o olur. Kotasyonları biz belirliyoruz. Geçici bir faiz artırımıdır. Bizim üstte bir limitimiz daha var. Geç likidite penceresinde yüzde 10,25'e kadar çıkabiliyoruz. Bu oranları kurul toplantısında tartışacağız. Likidite sıkılaşmasından çok daha şeffaf bir şekilde faiz oranları belli olacak şekilde yapabiliyoruz" ifadelerine yer verdi. "MB ZOR DÖNEMLERDE NASIL TEDBİRLER ALDIYSA YİNE ALACAKTIR"

MB'nın zor dönemlerde aldığı tedbirleri almaya devam edeceğini belirten Başçı sözlerini şöyle sürdürdü: "Adımlarımız etkili olsun. Dikkatli adım atmak gerekiyor zor bir dönemdeyiz. Herkesten istirhamım, şimdiye kadar MB zor dönemlerde nasıl tedbirler aldıysa yine alacaktır. Şartlar çok hızlı değişebiliyor. Riskleri en aza indirgemeye çalışacağız. Merkez Bankası bağımsızdır. Hesap verebilir. Herkese karşı sorumludur. Gereğini yapar. Taahhüdünü veriyorum. Enflasyon beklentimizi gerçekleştireceğiz. 2 yıl yeterli bir süredir." "BİR KURUMA YETKİ VERİYORSANIZ, SORUMLULUK DA VERMELİSİNİZ"

MB'nın bağımsız olduğunu vurgulayan Başçı,"MB bağımsızlığında çok güzel bir model var. Bir kuruma yetki veriyorsanız, sorumluluk da vermelisiniz. Bağımsız kurumlar olarak kamuoyunun sürekli göz önündeyiz. Eleştiriler doğaldır. Eleştiriler faydalı diye düşünüyorum" dedi. "HÜKÜMETE VE KAMUOYUNA YAZDIĞIMIZ MEKTUBU 2'DE YAYINLAYACAĞIZ"

Başçı, "Enflasyon hedeften saparsa kanun maddesi var hükümete kamuoyuna açık mektup yazıyoruz. Bu öğlen saat 2'de bu mektubu kamuoyuna paylaşacağız. Yeni Zelanda'da iki yıl arka arkaya hedef tutmazsa hükümet görevden alabilir maddesi var" dedi. "FAİZ ARACINI ŞU ORTAMDA DEVREYE ALMAK GEREKİYOR"

Döviz satışlarının faizle desteklenmesi gerektiğini ifade eden Başçı,"Döviz satışları, faizle desteklenirse daha etkili olabilir. Rezervlerin hızlı bir şekilde azalması başka olumsuz yan etkisi de olacaktır. O yüzden faiz aracını şu ortamda devreye almak gerekiyor" diye konuştu. (HT)