başbakan
Başbakan Binali Yıldırım, Diyarbakır'da Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi yatırım planlarının tanıtım toplantısına önemli açıklamalarda bulundu
7 BÖLGEDE 36 BİN KONUT YAPILACAK
Yıldırım, "Terörden zarar gören şehir ve ilçelerimizi yeniliyoruz. Sur, İdil, Cizre, Hakkari Yüksekova, Mardin Nusaybin ilçelerini konut, hastane, ibadethane, sosyal tesisleriyle tekrar ayağa kaldıracağız. Sur'u diğer yerlerdeki gibi tarihi dokuya sahip çıkarak inşa edeceğiz. Hz. Süleyman Cami etrafını restore ediyoruz. Toplam 7 bölgede, 36 bin küsür konut yaparak, hak sahiplerine teslim edeceğiz. Konut sahipleri bu sürede kirada olacak. Kiralarını da biz ödeyeceğiz. Bu şehir ve ilçelerin imarları için Diyarbakır'a 1.9 milyar lira, Şınark'a 3,5 milyar lira, Hakkari'ye 2,5 milyar lira, Mardin'e 1.8 milyar lira kaynak ayırdık. Toplam 10 katrilyon lira para harcayacağız.
VATANDAŞLARIMIZIN ZARARLARINI ÖDÜYORUZ
Vatandaşlarımızın zararlarını ödüyoruz, eşya kayıplarına karşı 255 milyon liralık ödeme yapacağız. Batman'da 15 bin, Diyarbakır'da 33 bin, Malatya'da 25 bin seyirci kapasiteli toplam 3 tane stadyum yapıyoruz. Bunlar için 214 milyon lira harcanıyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da toplam 23 ilde toplam konut sayısı 67 bin olacak. Ayrıca 15 hastane yapıyoruz. Toplam yatak kapasitesi 1640 olacak. 51 yeni karakol yapılacak. 690 milyon bunlar için bütçe görüyoruz."