Başbakan Yardımcısı Şimşek'ten Yabancı Yatırımcı Müjdesi



Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Çin'in Tianjin şehrinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda katıldığı global ekonomi panelinde değerlendirmelerde bulundu.
İNGİLTEREYİ ZAYIFLATIR

İngiltere'nin Avrupa Birliğinden ayrılma kararını (Brexit), 2. Dünya Savaşı sonrasında uzlaşılan küresel ekonomik entegrasyona başkaldırıya benzeten Şimşek, "Lehman Brothers iflası gibi sistemik bir şok değil ama Avrupa ve İngiltere'yi zayıflatan bir gelişme." görüşüne yer verdi.

Türkiye ile AB ilişkilerine de değinen Şimşek, Türkiye'nin reform sürecinin önemli olduğunu belirterek, "AB'nin siyasi yaklaşımı olumsuz da olsa Türkiye üyelik sürecini bir değişim süreci olarak görmeye devam edecek. Hukuk devleti, demokrasi gibi konulardaAB'ye bir alternatifimiz yok." ifadelerini kullandı.

Küresel ekonominin düşük büyüme tuzağında olduğunu anlatan Şimşek, bundan çıkış için yapısal reformların gerekli olduğunu vurguladı. Şimşek, yapısal reformlar için siyasi iradenin gerektiğine işaret ederek, buna karşın dünyada aşırı sağ ve solun yükselişte olduğuna dikkati çekti.

"YATIRIMCILAR OLUMLU BAKIYOR"

Uluslararası yatırımcıların Türkiye'nin Rusya ve İsrail ile ilişkilerini iyileştirmesine çok olumlu baktığını belirten Şimşek, bu kapsamda yatırımcı ilgisinin daha da artmasını beklediklerini kaydetti.

Şimşek, Çin ile 3 yıllık bir mali iş birliği anlaşması üzerinde çalıştıklarını ifade ederek, Temmuz'da G20 Bakanlar Toplantısı için tekrar Çin'e geleceğini bildirdi.

Öte yandan temasları kapsamında dün Güney Kore Başbakanı Hwang Kyo-ahn ile iki ülke ilişkilerini ele alan Şimşek, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) Başkanı Klaus Schwab ile de bir araya geldi.