Tüketiciler Derneği (TÜDER), banka hesabında unutulan borçlar yüzünden haklarında icra takibi başlatılan kişilerin, tebligatın ulaştığı tarihten itibaren 7 iş günü içinde ilgili icra dairesine itiraz etmeleri halinde takibin durdurulacağını, hiçbir hükmün kalmayacağını bildirdi.

TÜDER Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, tüketiciler hakkındaki icra işlemlerinin pek çoğunun hukuka aykırı olduğunu öne sürdü.

Son zamanlarda kapatılan banka hesabında unutulan 26 kuruşluk borç yüzünden yasal takip uyarısı alan tüketicilerin ve icra tehdidi alan banka müşterilerinin endişelenmemeleri gerektiğini vurgulayan Ağaoğlu, "Bu ve benzer şekilde haklarında icra takibi yapılan kişiler, tebligatın kendilerine ulaştığı tarihten itibaren 7 iş günü zarfında ilgili icra dairesine itirazlarını bildirdikleri takdirde, takip durdurulur ve hiçbir hükmü kalmaz" diye konuştu.

Bu durumda alacaklı olduğunu iddia eden tarafın itirazın iptali için bin 272 liranın altındaki meblağlarda Tüketici Hakem Heyeti'ne, bu miktarın üstündeki alacaklar içinse Tüketici Mahkemesi'ne başvurarak icra takibinin devamı için karar çıkartması gerektiğini aktaran Ağaoğlu, sonucun alacaklının ispatı ve uzun süreçten sonra geçerli olabileceğini kaydetti.

YILLAR SONRA KARŞILARINA ÇIKIYOR!

Ağaoğlu, Yargıtay 13. Hukuk Dairesinin bu yöndeki kararının tüketicilerin elini güçlendireceğini dile getirerek, sözlerine şöyle devam etti:

"Tüketicilerin şikayetlerinden bazı bankaların, kalan bakiye kırıntılarını zamanında talep etmeyerek ve özellikle de bildirmeyerek, müşterilerini mağdur ettikleri anlaşılmaktadır. Öğrenciyken alınan, iptal edilen, kapatılan, kullanılmayan kredi kartlarında, eski maaş hesaplarında, türlü ihtiyaçlar için bankaya açılan hesaplarda kalan ve unutulan küçük meblağlar, yıllar sonra tüketicilerin korkulu rüyası haline geldi. Banka hesabında unutulacak kadar küçük meblağlar, yıllar sonra katlanarak tüketicinin karşısına çıkıyor, üstelik haksız yere kara listeye girmesine sebep oluyor. Bilinçli tüketiciler, gereken refleksi göstermesi halinde bankalar bu şekilde müşterilerini mağdur etmeye son vermek zorunda kalacak."

"Tüketiciler cesur olmalı"

Çok küçük tutarların yıllar sonra yüz, hatta binlerce lira olarak yansıtılmasının binlerce tüketiciyi mağdur ettiği gibi kara listeye girmelerine de neden olacağını savunan Ağaoğlu, "Aslında bu tür küçük bakiye borçların hiçbir şekilde zamanında hatırlatılmayıp, temerrüt faizi yürütülmesi, son zamanlarda tüm satıcıların diline doladığı ve çağrı merkezleri arandığında ilk söylenen söz olan müşteri memnuniyetiyle uyuşmadığı gibi fırsatçılık yapıldığı düşüncesini de hakim kılmaktadır. Böyle 3-5 kuruşluk borcun zamanında bildirilmesi halinde ödemesini geciktirmesini düşünmek bile hayatın olağan akışına aykırıdır" ifadesini kullandı.

Tüketicilere cesur olmalarını tavsiye eden Ağaoğlu, kanunda bin 272 liranın altındaki ihtilaflarda Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne başvurulmasını zorunlu kılındığını, elinde senet olmadığı halde tüketiciden alacaklı olduğunu iddia eden tarafın bu meblağın altındaki alacağını Hakem Heyeti'ne onaylatması gerektiğini anlattı.

Ağaoğlu, tüketicilerin kendilerinden habersiz icra takibine uğramamaları için ikamet adreslerini nüfus idarelerine kaydettirmeleri, e-devlet sistemi üzerinden kendileri hakkındaki işlemleri kontrol etmeleri ve icra müdürlüklerinden gelen ilamsız takiplere en geç 7 gün zarfında itiraz etmeleri gerektiğini kaydetti.