(Ayrıntılar eklendi.)

İSTANBUL, 24 Temmuz () -  Merkez Bankası, Türk Lirası zorunlu karşılık yükümlülükleri için Merkez Bankası'na yatırılabilecek döviz cinsinin dolar ile sınırlandırıldığını açıkladı.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, bankaların, 15 Ağustos tarihinden itibaren döviz karşılıklarını yalnızca dolar olarak yatırmaya başlayacakları belirtildi.

Merkez Bankası açıklamasında, "Küresel piyasalardaki son gelişmeler ve zorunlu karşılıklara ilişkin operasyonel süreçler dikkate alınarak Zorunlu Karşılıklar Hakkında 2013/15 sayılı Tebliğ kapsamında Türk lirası zorunlu karşılık yükümlülükleri için Bankamız nezdinde tesis edilebilecek döviz cinsi ABD doları ile sınırlandırılmıştır."

Açıklamada verilen bilgilere göre, değişiklik ile zorunlu karşılığa tabi kuruluşlarca halen 12.7 milyar euro olan karşılıklar, 15 Ağustos'tan sonra yaklaşık 17.1 milyar dolar olarak yatırılması gerekecek.

Merkez Bankası, 3 Ağustos 2012 tarihinde, Türk lirası zorunlu karşılıklar için tesis edilen dövizlerin Türk lirası karşılıklarının, yabancı para zorunlu karşılıklarda olduğu gibi yükümlülük tarihinde Resmî Gazete’de ilan edilen kurlar kullanılarak hesaplanmasını kararlaştırmıştı.

Buna göre, Merkez Bankası nezdinde dolar olarak tesis edilen Türk lirası zorunlu karşılıkların, tesis edilen toplam dövizlerin yüzde 50’sinden az olmuyordu.