İSTANBUL, 11 Temmuz () - Bankalar, tümüyle veya kısmen uygulamadıkları bankacılık ilkeleri için açıklama yapacak ve bu açıklamaları yazılı hale getirerek saklayacak.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik düzenlemesiyle, BDDK Tarafından Yapılacak Denetime İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 4. maddesinin birinci fıkrasına ekleme yapıldı.

Buna göre, bankaların, bankacılık ilkelerini, kendi ölçeğini, risk profilini, faaliyetlerini, iş ve işlem hacmini, mahiyetini ve karmaşıklığını dikkate alarak uygulamaları ve "tümüyle veya kısmen uygulanmayan ilkeler için ise bankalarca açıklama yapılmasını ve bunların yazılı hale getirilerek saklanması" hüküm altına alındı.

Aynı yönetmeliğe eklenen “iyi uygulama rehberleri" maddesi ile de, "Bankalardan beklenen iyi uygulamaları göstermek ve yapılan denetimde dikkate alınacak değerlendirme ölçütleri hakkında bankaları bilgilendirmek amacıyla BDDK tarafından iyi uygulama rehberleri yayımlanabileceği" belirtildi.

Buna göre de, "iyi uygulama rehberlerindeki ilkeler, banka uygulamalarının etkinliğinin ve yeterliliğinin değerlendirilmesinde ölçüt olarak kullanılacak ve denetim sırasında veya sonrasında denetim bulgularına ilişkin olarak BDDK tarafından yapılan değerlendirmelere ve alınan kararlara temel" oluşturacak.