(Bank Asya'nın açıklaması eklendi.)

İSTANBUL, 7 Ağustos () - Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), katılım bankası Bank Asya'nın vergi tahsilatına ilişkin yetkisinin 8 Eylül itibarıyla sonlandırılmasına karar verildiği açıkladı. GİB'in açıklamasının açıklamasının ardından, Borsa İstanbul Bank Asya hisselerini geçici olarak işleme kapatma kararı aldı.

Borsa İstanbul'un Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamada, Banka Asya paylarının, Hisse Senetleri (Pay) Piyasası Yönetmeliği'nin 25/a maddesi uyarınca ikinci seans öncesinde kapatıldığı belirtildi, ancak hisselerin ne zaman işleme açılacağı bilgisine yer verilmedi. Borsa İstanbul'da Banka Asya hisseleri birinci seansı yüzde 5.34 düşerek 1.24 liradan kapattı.

BANKA 8 EYLÜL'E KADAR TAHSİLAT YAPABİLECEK

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) internet sitesinde yer alan açıklamada, vergi tahsilatlarının bir aksaklığa meydan verilmeyecek şekilde yapılması için, gerekli izlemelerin sürekli yapıldığı ve gerekli tedbirlerin alındığı belirtilerek, şöyle denildi:

"Yapılan değerlendirmeler sonucunda Asya Katılım Bankası A.Ş. ile yapılmış olan vergi tahsilatına ilişkin protokollerin sonlandırılması uygun görülmüş ve anılan Bankaya yapılan bugünkü tarihli tebligatla gerekli bildirimde bulunulmuştur. Fesih işlemi 8 Eylül 2014 tarihinde yürürlüğe girecektir. Banka, bu tarihe kadar vergi daireleri adına vergi tahsilatlarını yapabilecek ve tahsil ettiği tutarları feshe konu protokollerde belirtilen süre ve şekilde Hazine hesaplarına aktaracaktır."

BANK ASYA: YASAL HAKLARIMIZI KULLANACAĞIZ

Bank Asya da KAP'a yaptığı açıklamada, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın vergi tahsilatına ilişkin protokollerin feshetmesinin faaliyetlerini etkilemeyeceğini, bu konuda yasal haklarının kullanılacağını duyurdu:

"Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan bugün alınan bir yazıda; Bankamız ile Gelir İdaresi Başkanlığı arasında mevcut olan vergi tahsilatına ilişkin protokollerin 8 Eylül tarihinden itibaren geçerli olmak üzere herhangi bir gerekçe gösterilmeksizin fesh edildiği bildirilmiştir. Söz konusu bildirimle ilgili yasal haklarımız kullanılacak olup, bu hususun Bankamız faaliyetleri üzerinde önemli bir etkisi bulunmamaktadır."

BABACAN : ZİRAAT'E SATIŞI KONUSUNDA GÖRÜŞÜLÜYOR

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, dün Kanal 24'e yaptığı açıklamalarda Bank Asya'nın Ziraat Bankası'na satılması hakkında görüşmeler yapıldığını söylemişti.

Babacan, Ziraat Bankası'nın Bank Asya'yı satın alma konusunda görüşmeler yaptığını belirterek, "Henüz bu görüşmeler neticelenmedi ama neticelenirse bizim arzu ettiğimiz bir şey oluşur. Ziraat Bankası, Bank Asya'yı satın alırsa böylece kamunun bir katılım bankası olmuş olur" demişti.

Babacan, Ziraat Bankası'nın yanında Halkbank ve Vakıfbank'ın birer katılım bankasına sahip olmasını istediklerini söylemişti.

BULUT : ZİRAAT'E SATIŞ BAŞBAKANIN BİLGİSİ DAHİLİNDE DEĞİL

Başbakan'ın Başdanışmanı Yiğit Bulut ise, Babacan'ın, açıklamasına ilişkin, "Sayın Bakan'ın sözleri Başbakan Erdoğan 'ın bilgisi dahilinde değildir. Babacan'ın Sözlerini çok speküle ettiler ve ardından bir spekülasyon gelişti. Bank Asya'da yüzde 10′luk, yani TL olarak karşılığı 100 milyon lira civarında bir değer artışı oldu" dedi ve şunları söyledi:

Toplam 2.8 milyar lira alacak takibine düşmüş olan Bank Asya'nın devlet tarafından alınmasının sözkonusu olmadığını ileri süren Bulut, "Bu spekülasyonu çıkarıp ardından Bank Asya'ya prim yaptıranların da SPK'nın denetimine tabi olması gerekir. SPK'yı ben göreve çağırıyorum. SPK da bugün bu hisselerde kimlerin alımlar yaptığını dün kimlerin alımlar yaptığını, kimlerin satış yaptığını çok ciddi olarak takip etmeli" çağrısında bulundu.