Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Bank Asya’nın yönetim kurulunu belirleyen imtiyazlı payın yüzde 63’lük bölümünün Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından kullanılmasına karar verdi.


TMSF'den yapılan açıklamada "TMSF sadece yönetime el koydu. Bank Asyarutin bankacılık faaliyetlerine devam etmektedir" denildi.

Kurul, son toplantısında, Bank Asya’nın ortaklık yapısına ilişkin denetimlerin sonucunu değerlendirdi.

Bank Asya’nın Bankacılık Kanunu kapsamında “kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısı ve organizasyon şemasına sahip olması” şartını ihlal ettiğini belirleyen Kurul, bankanın yüzde 63’lük imtiyazlı payının, TMSF tarafından kullanılmasına karar verdi.

BDDK, Bank Asya’nın, yönetim kurulunu belirleme yetkisine sahip 185 imtiyazlı ortaktan 132’sine ait bilgi ve belgeleri verilen süre içinde göndermeyerek, bu ortaklara ilişkin belirsizlik yarattığını tespit etti.

Kurul, Banka Asya’dan, yönetim kurulunu belirleme yetkisine sahip A grubu imtiyazlı pay sahibi 185 ortağın durumlarına ilişkin bilgi ve belgeleri 2 Ocak 2015’e kadar iletilmesini istedi. Kurul, söz konusu sürenin yetmeyeceğini belirten bankaya, ocak ayının sonuna kadar ek süre verdi. 2 Şubat’a kadar 53 imtiyazlı ortağa ait bilgi ve belgeleri kuruma ileten banka, 185 imtiyazlı ortaktan 132’sine ait bilgi ve belgeleri ise verilen sürede göndermedi. Bilgi ve belgeleri ne zaman göndereceği konusunda Kuruma bilgi de vermeyen banka, böylece yüzde 63’lük imtiyazlı paya sahip 132 ortakta aranan niteliklerin tespiti açısından belirsizlik yarattı.

Bankacılık Kanunun “kuruluş şartlarını” belirleyen ilgili maddesindeki “kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısı ve organizasyon şemasına sahip olması” şartının ihlal edildiğini belirleyen Kurul, imtiyazlı pay sahiplerinin kurucularda aranan nitelikleri taşıdığına ilişkin bilgi ve belgelerin Kuruma ibrazına ve yapılacak değerlendirmeler sonuçlanıncaya kadar, Bankacılık Kanununun 18. maddesine göre yüzde 63’lük imtiyazlı payın temettü dışındaki ortaklık haklarının TMSF tarafından kullanılmasına karar verdi.

Bankacılık Kanununun 18. maddesi

Bankacılık Kanunun “pay edinim ve devirleri” başlıklı 18. maddesinin 5. fıkrası şöyle:
“Nitelikli paya sahip olan ortakların kurucularda aranan nitelikleri taşıması şarttır. Kurucularda aranan nitelikleri kaybeden nitelikli paya sahip ortaklar temettü dışındaki ortaklık haklarından yararlanamaz. Bu halde, diğer ortaklık hakları Kurumun bildirimi üzerine Fon tarafından kullanılır. Bu ortaklar sermayedeki doğrudan ve dolaylı payları yüzde onun altına düşene kadar rüçhan haklarını kullanamazlar.”

BANK ASYA'NIN YENİ YÖNETİMİ BELLİ OLDU

Bank Asya yönetiminin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devrinin ardından, bankanın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali İslamoğlu olurken, Genel Müdürlük görevine ise Aydın Gündoğdu atandı.

Alınan bilgiye göre, TMSF Başkan Yardımcısı da olan Mehmet Ali İslamoğlu,Bank Asya'nın Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine getirildi. Bankanın Genel Müdürlüğü görevini ise yönetim kurulunda da yer alacak Aydın Gündoğdu yürütecek.

Bank Asya'nın Yönetim Kurulu'nda ayrıca TMSF Başkan Yardımcısı Zülfikar Kanberoğlu, TMSF Daire Başkanları İsmail Güler, Ahmet Mutlu ve Abdullah Güzeldülger'in yanı sıra İdris Turan İlter, Mehmet Ali Gökçe ve Bedri Sayın yer alacak.

YENİ YÖNETİM KURULU ÜYELERİNDEN AÇIKLAMA

Bank Asya Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Aydın Gündoğdu, "BugünBank Asya dünden daha güçlü bir banka" dedi.

Bank Asya'nın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından atanan yeni yönetim kurulu üyesi ve Genel Müdürü Aydın Gündoğdu, yeni yönetim kurulu üyeleri Mehmet Ali Gökçe ve Bedri Sayın ile Bank Asya Genel Müdürlük'te bir açıklama yaptı.

Bankacılık Kanunu'nun 18. maddesinin 5. bendi uyarınca Asya Katılım Bankası'nın bugün itibarıyla yönetim kurulu ve genel müdürünün değiştiğini belirten Gündoğdu, bu konuda Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK), TMSF ve bankanın konuyla ilgili açıklamalar yaptığını anımsattı.

"Gerek halkımız, gerek müşterilerimiz gerekse personelimiz açısından fayda mülahaza ettiğim birkaç konuya temas edeceğim" diyen Gündoğdu, şunları kaydetti:

"Bugün Bank Asya dünden daha güçlü bir banka. Bunu hepimizin bilmesi gerekiyor. Çünkü bugün bankamızın arkasında kamunun da desteği oldu. Bu durumun mevduat sahiplerimiz için oldukça önemli olduğunu düşünüyorum ve mevduatlarının bundan sonraki süreçte de artırarak devam ettireceklerini düşünüyorum. Yönetim kuruluna baktığımız zaman katılım bankacılığında çok deneyimli bir ekip var aramızda. Onların deneyimlerinden istifade edeceğiz."

Gündoğdu, Banka Asya'nın bir katılım bankası olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Katılım bankacılığı belli prensiplerle yürüyen bir bankacılık. O anlamda hiç kimsenin kuşkusu olmasın ki, katılım bankacılığı prensipleri konusunda en hassas şekilde davranacağımızı herkesin bilmesinde fayda mülahaza ediyorum. Dün olduğu gibi bugün de ekibimizle Bank Asya'yı daha ileriye taşımanın gayreti içinde olacağız. Tüm çalışma arkadaşlarıma bundan sonraki süreçte başarılar diliyorum. Onların hepsinin tek tek desteğini istiyorum. Zaten kendileri ile gerekli çalışmaları yapacağız. Ümit ediyorum ki bankamızı hep beraber müşterilerimizle, çalışanlarımızla, yeni yönetimimizle el ele, kol kola, yürek yüreğe iyi bir vizyonla geleceğe taşıyacağımıza yürekten inanıyorum."

BDDK'DAN AÇIKLAMA

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan (BDDK), imtiyazlı pay sahipleri açısından Kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısının Bank Asya tarafından sunulamadığı, bu nedenle pay sahiplerinin kurucularda aranan nitelikleri taşıdığına ilişkin bilgi ve belgelerin Kuruma ibrazına ve yapılacak değerlendirmeler sonuçlanıncaya kadar ortakların paylarına ilişkin temettü dışındaki haklarının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından kullanılmasına karar verildiği bildirildi.

BDDK'nın internet sitesinde yer alan açıklamada, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun, ilgili kararı ile yapılan denetimler neticesinde, imtiyazlı paya sahip bazı ortakların kurucularda aranan nitelikleri taşıdıklarını gösterir bilgi ve belgelerin verilen süreye rağmen Kuruma intikal ettirilmediği belirtildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Söz konusu imtiyazlı pay sahipleri açısından Kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısının Banka tarafından sunulamadığı, bu itibarla imtiyazlı pay sahiplerinin kurucularda aranan nitelikleri taşıdığına ilişkin bilgi ve belgelerin Kuruma ibrazına ve Kurum tarafından yapılacak değerlendirmeler sonuçlanıncaya kadar, Kanunun 18. maddesi beşinci fıkrası hükmü uyarınca, mezkur ortakların paylarına ilişkin temettü dışındaki ortaklık haklarının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından kullanılmasına karar verilmiştir."

TMSF'DEN AÇIKLAMA

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Bank Asya yönetiminin TMSF'ye devrine ilişkin, "TMSF sadece yönetime el koydu. Bank Asya rutin bankacılık faaliyetlerine devam etmektedir" açıklamasını yaptı.

TMSF yetkililerince yapılan açıklamada, fonun sadece yönetime el koyduğu vurgulanarak, "Bank Asya rutin bankacılık faaliyetlerine devam etmektedir" denildi.

POLİS GENEL MÜDÜRLÜK BİNASINA EMNİYET ŞERİDİ ÇEKEREK GİRİŞ ÇIKIŞLARI YASAKLADI

Polis, Ümraniye'deki Bank Asya Genel Müdürlük binasına emniyet şeridi çekerek giriş çıkışları yasakladı.