BANDIRMA Terziler Odası Başkanı Niyazi Güler, hazır giyim sektörünün gelişmesiyle birlikte terzilik mesleğinin bitme noktasına geldiğini belirterek, "Bundan 40 yıl önce ilçedeki terzi sayısı 350'lerde iken şimdi bu rakam 25'e kadar düştü. Böyle giderse 10 yıl içerisinde ilçede terzi kalmayacak" dedi.
İnsanların hazır giyimle tanışmadan önce terziliğin çok önemli mesleklerden birisi olduğunu söyleyen Bandırma Terziler Odası Başkanı Niyazi Güler, "30 yıl önce mesleğe başladım. Benim mesleğe başladığım dönemlerde çok güzel işler yapıyorduk. O dönemlerde bayram öncesi 40 - 50 takım elbise dikerken, şimdiler de ise bu sayı 2'ye, 3'e kadar düştü. Takım elbise diktiren birkaç müşterinin dışında pantolon paçası, fermuar gibi ufak tefek işler yapıyoruz. Bunlar da son dönemde oldukça azaldı. Çünkü herkes kendi paçasını kendi yapmaya başladı" diye konuştu.
'EMEKLİ MESLEĞİ OLDU'
Mesleğe 'Sanat altın bileziktir' atasözü ile başladığını belirten Güler, ancak mesleğin bir değerinin kalmadığını söyledi. Güler, "30 yıl önce terzilik güzide bir meslekti ancak bu günlerde mesleğin tadı kalmadı. Ustam bana 'Meslek altın bileziktir' derdi. Şimdi ise mesleğin altını değer kaybederek elde kaldı. Terzilik mesleği artık emekli mesleği oldu. Bir ailenin sadece terzilik yaparak geçinmesi mümkün değil. Emekli maaşı ya da başka bir yerden geliri olmadı takdirde terzilik yapılmaz" dedi.
'GEREKEN ÖNEM VERİLMİYOR'
Terzilik mesleğinin devam edebilmesi için yeni yetişen elemanlara ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Güler, şunları söyledi:
"Ancak ilçede faaliyet gösteren terziler olarak çırak ve kalfa bulmakta zorlanıyoruz. Bu mesleği yapan kişilerin yaş ortalaması 45 ve üzerinde. Artık hiç kimse terzilik mesleğine gereken önemi vermiyor. 10 yıl içerisinde mesleği kime teslim edeceğiz bilmiyorum."