ORHANGAZİ Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Zelkif Bektaş, hafta sonu Bursa'da çeşitli ziyaretler için bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'e, su ürünleri kooperatiflerinin yaşadığı sorunları içeren bir dosya sundu. AK Parti Belediye başkan aday adayı Neşet Çağlayan ve AK Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın ile birlikte Bakan Mehdi Eker ile bir araya gelen Zelkif Bektaş, sorunların ele alındığı dosyayı bakana sundu ve sorunların çözüm talebini dile getirdi.

Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Zelkif Bektaş Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'e su ürünleri kooperatiflerinin sorunlarını içeren bir dosya sundu. İznik Gölü, Orhangazi, Narlıca, Göllüce, İznik ve Göllüce Su Ürünleri Kooperatifleri, Gölyazı, Balıkesir, Manyas, Konya, Apa Barajı, Beyşehir ve Seydişehir, Kayseri, Yamula Gölü, Bahçecik ve Sarımsaklı, Yozgat, Gelingüllü, Hirfanlı Barajı, Kurutlu Köyü ve Şereflikoçhisar Su Ürünleri Kooperatifleri adına Bakan Mehdi Eker'e sunulan dosyada şu görüşler yer aldı:

"İznik Gölü'nde 5 balıkçılık kooperatifi tarafından avlanılan İsrail Sazanı toplam miktarı yılda 850 tondur. İl Tarım Müdürlüğü tarafından tespit edilmiş olup bedeli tarafımızdan ilgili idareye yatırılmaktadır. Avlanılan balığın tamamı başta Irak olmak üzere yurt dışına gönderilmekle, ülkemize döviz kazandırılmaktadır. Bu balığın avlanılmasında en verimli ağ misina ağlardır. İç sularda misina ağ yasağı getirildikten sonra denediğimiz, bezden mamul ağlara takılan balıklar, balığın aşırı hareketli olması nedeniyle ağlarımızı düğüm yaparak parçalamaktadır. Bu durumu engellemek için ağ bezelerinin ip kalınlığını artırrmamıza rağmen yine de randıman alamadık. Bez ağları 1-2 defa kulandıktan sonra imha zorunda kalmamız maliyetimizi çok arttırmaktadır. Yani avcılığı yapılamaz hale getirmektedir. Şayet sadece bu balığın avlanmasında misina ağ kullanmamıza izin verilmediği taktirde yurt dışı ihracat taahhüdümüzü yerine getiremeyeceğimiz gibi, Tarım Bakanlığı ile aramızdaki 5 yıllık sözleşmeden söz konusu balığın sözleşme dışına alınmasını talep etmek zorunda kalacağız." HB/ (FK), (Fotoğraflı)