Özgür ARSLAN/İSTANBUL, () EVTEKS 20. Uluslararası Ev Tekstili Fuarı CNR EXPO Center'da başladı. Fuarın açılışına Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi de katıldı.

"TÜRKİYE DÜNYADA SATIN ALMA PARİTESİNE GÖRE DÜNYADA 15. BÜYÜK EKONOMİ"
Fuarın açılışında konuşan Ekonomi Bakanı Zeybekçi, 9 Mayıs itibariyle Dünya Bankası'nın açıkladığı yeni rapora göre, Türkiye'nin dünyada satın alma paritesine göre 15. büyük ekonomi olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Türkiye Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi haline geldi. Dünyada Kanada ve İspanya'yı geçerek 13. olmamıza ramak kaldı. Yani Türkiye'nin gayrisafi yurtiçi hasılası satın alma paritesine göre 1 trilyon 180 milyar dolara geldi. Bu noktaya gelmek için artık Türkiye'nin yavaş yavaş sıkışmaya başladığını hep beraber hissediyoruz. Türkiye bu noktaya edilgen bir ekonomi olarak, fason bir üretici olarak geldi. Bu noktaya biz başkaları adına üretim yaparak geldik. Artık hammaddesini ve enerji kaynaklarını başkalarının kontrol ettiği üretim alışkanlıklarını ve tüketim ağlarını da başkalarının kontrol ettiği bir evreden, hammaddesini ve enerji kaynaklarını sürdürülebilir bir şekilde, uzun vadede garanti altına alan bir Türkiye. Üretim ve tüketim alışkanlıklarına egemen olan bir Türkiye."

Zeybekçi, Türkiye'nin AR-GE ve inovasyona dayalı ileri teknoloji üretiminde problemi olduğunu ifade ederek, "10 sene önce ihracatı bizimle aynı seviyelerde olan Güney Kore'nin, bugün ihracatı içindeki ileri teknoloji grubu yüzde 20'lerdedir. Hedefimiz en az 2 trilyon dolarlık milli gelirimizden yüzde 3'lük payın AR-GE ve inovasyona ve tasarıma ayrılmasıdır" şeklinde konuştu.
Tasarımın da AR-GE kapsamına alınacağını söyleyen Bakan Zeybekçi, “Tasarımda hükümetimiz tarafından, bakanlığımız tarafından AR-GE kapsamında desteklenecek ve desteklenmeye devam edecek" dedi.

"2014 YILINDA YÜZDE 4 BÜYÜMEYİ YAKALAYACAKTIR"
Dünya Bankası ve IMF gibi bazı yabancı kuruluşlarının Türkiye hakkında olumsuz hava estirdiklerini söyleyen Bakan Zeybekçi "Türkiye'nin 2014 yılı büyüme hedeflerinin yüzde 2 ile yüzde 2,8 aralığında olacağını söylüyorlar. Aşağı doğru revize ettiler Türkiye'nin büyümesini. Türkiye 2014 yılında yüzde 4 büyümeyi yakalayacaktır. Türkiye orta vadeli büyüme hedefi olan 166 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalayacak, hatta geçecektir" ifadelerini kullandı.

"İHRACAT TÜRKİYE'Yİ NAMERTE MUHTAÇ ETMEYECEK BİR ALANDIR"
İhracatın Türkiye'nin gözbebeği olduğunu ve artması için Ekonomi Bakanlığı olarak her türlü desteğin yapılacağını belirten Zeybekçi,  "İhracat Türkiye'yi namerte muhtaç etmeyecek bir alandır. İhracat gelirlerimiz, finansman gelirlerimizden, doğrudan dış yatırımlarımızdan daha fazla önem verdiğimiz, elimizi dışarı açmadığımız, faiz ödemediğimiz bu ülkenin imkanları ve kaynaklarıyla oluşturduğumuz bir gelirdir. İthalata dayalı olmayan, ihracata dayalı milli büyüme bizim geleceğimizdir" diye konuştu.

Bakan Zeybekçi, Türkiye'nin 2014 yılında cari açık hedefinde sürpriz yapabileceğini söyleyerek, "Onlarca yıldan beri en iyi rakama geldik ilk çeyrekte. İlk çeyrekteki cari açığımız 11 milyar dolar. 2014'te 50 milyar doları seviyesini başarı olarak görüyorduk. Yıl boyunca böyle devam ederse cari açı çok sürpriz bir şekilde, dünyada Türkiye'nin başarısından bahsettiren bir başarıyı sağlamış olacağız" şeklinde konuştu.
Bakan Zeybekçi, bir basın mensubunun Bosna-Hersek 'te yaşanan sel felaketinin ve Ukrayna-Rusya krizinin, Türkiye'nin ihracatını etkileyip etkilemeyeceği sorusuna şu yanıtı verdi:

“Bosna'daki afetten dolayı ihracatımızda herhangi bir etkilenme olmaz. Çünkü, Bosna bizim geçiş güzergahımız bile değil. Türkiye'nin oradaki potansiyel yatırımlarının etkilenmesi mümkündür. Diğer taraftan Ukrayna ve Rusya krizinin ihracatımıza şu ana kadar bir etkisi yok. Bu kriz derinleşirse ve süresi uzarsa -Ukrayna bizim için önemli bir ihraç pazarı- hükümet olarak biz etkilenmemesi yönünde Rusya'yla, -Rusya bizim için ihraç pazarımız olarak daha önemli- görüşmelerimiz var, iş birliklerimiz var. İhracatımız için bir engel görmüyoruz şu anda."

 Bakan Zeybekçi, konuşmanın ardından bir süre fuarı dolaştı. Katılımcı firmaların ürünlerini inceleyen Zeybekçi, firma temsilcilerine başarı diledi.

ÖA (MK) (FOTOĞRAF)