ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Japonya ile yapılan Sinop Nükleer Santrali anlaşmasının ayrıntılarını anlattı. Nükleer santralin üç ayrı anlaşma safhasının olduğunu belirten Yıldız, bunları şöyle sıraladı: "Bir tanesi hükümetler arası anlaşma. İkinci ev sahipliği açıklaması. Üçüncüsü de uygulama yöntemleri. Bunların hepsi toplu bir paket olarak nükleer santral anlaşmalarını sağlayabiliyor. Bildiğiniz gibi Mayıs ayında sayın Başbakanımızın ve Japonya Başbakanın imzaladığı bir hükümetler arası anlaşma vardı.Ev sahibi anlaşması dün itibariyle tamamlanmış oldu.
SİNOP NÜKLEER SANTRALİ İÇİN MECLİSTEN ONAY ALACAĞIZ...
Japonya'nın kendi statüsüne göre kendi meclislerinden onaylanmış addediyorlar. Bizler ise TBMM'in onayına sunuyoruz. Bundan sonra Japonya Nükleer Güç Anlaşmasını aynen Rusya'da olduğu gibi meclisin onayına sunacağız."
DETAYLARDA NE VAR ?...
Anlaşmanın detaylarına da değinen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, şöyle konuştu:  "Biz hazine garantisi vermediğimizi, devlet garantisi vermediğimizi bu anlaşmayla bir kez daha altını çizmiş olduk. Güvenlik sistemleriyle alakalı bir kısım detayları vurgulamış olduk. Ve yine aynı şekilde proje finansmanıyla alakalı konuları tekrar dikkate aldık. Uygulama anlaşmasına esas olacak olan konruları detaylandırdık. Gerek depremsellikle alakalı konularda, gerekse diğer teknik konularda güvenlik önlemlerini nasıl arttırırız bunlar üzerinde konuşuldu. Hangi yatırım teşviklerinden yararlanabilecekler? Yerelleşme ve insan kaynaklarıyla alakalı neler yapılacak? Bir teknoloji merkezinin kurulması, aynı şekilde bir üniversitenin kurulması bunlar ayrı şeyler. Yakın bir zamanda Tokyo'ya gidip bunlarla ilgili çalışmalarımızı tamamlamış olacağız. Bu bir süreç ve Japonya'nın fiili olarak şuanda sismiklere başladığını söylemem lazım. Denizden yapılan sismiklerle alakalı konuda onların raporlarını bekleyeceğiz. Bu raporlar doğrultusunda yerinde kayma ihtiyacı var mıdır ? 5 km daha ileri mi yapalım ? Geri mi yapalım? Bunlarla ilgili konular netleşmiş olacak. Hissedarlıkla alakalı konular zikredildi. Yerli bir ortak burada girmek isterse T.C hükümetinin onayının alınması gerektiği konusu geçti. Yetkili otoritenin milli çıkarlar açısından vereceği karar açısında bunlarla ilgili konular olacak. Uyuşmazlık konusunda hangi mahkeme yetkili olacağına dair de bir kısım maddeler yer alıyor burada." GÜVENLİKLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR
Güvenlik sistemleriyle alakalı çalışmalara da değinen Bakan Yıldız şöyle devam etti: "MA1 reaktörü özellikle kor tutucu bir yapıya, Fukişima'dan sonra dizaynıyla alakalı bir dizi gelişmeler yaşandı. Uçak çarpmalarına veya tusunamiye veya dışarıdan gelebilecek coğrafi bir etkiye rahatlıkla daha fazlasıyla dayanabilecek durumda. Türkiye'de Allah vermesin 9 büyüklüğünde bir deprem şiddetine de aynı şekilde dayanabilecek bir yapıyı kurgulamış oluyoruz. Aynı zamanda deprem konusunda Japonya'nın büyük bir tecrübesi var. Bu tecrübeleri de aktarabileceğiz bir yapıyı da buraya koymuş oylacağız. Nükleer güvenlik otoritelerince onaylanmış bir nükleer santral üzerinde çalışmış olacağız. En önemli konulardan bir tanesi, Türkiye'nin sanayileşmesiyle alakalı ciddi bir yapı kurgulamış olacağız. Marmaray'ın mühendislik firmalarının da bu konuda bizimle görüşmek istediklerini gördük. Bir kısım görüşmeler de yaptık. Nükleer santralin inşaatın sırasında ne tür firmaların bulunmak istendiğini de değerlendirmiş olduk. Dünkü yaptığımız iş önemli bir işti."
ELEKTRİK FİYATI NE OLACAK ?
Sinop Nükleer Santralinden elde edilecek elektriğin fiyatının Akkuya'ya oranla ucuz mu pahalı olacağı şeklindeki bir soru üzerine Bakan Yıldız, "Ortaklık yapılarının farklı olduğunu söylemem lazım. Yüzde 35 ortak olunan bir Japonya modelini ve ortak olmayan bir Rusya modelini karşılaştırıyoruz. Rusya Federasyonu'nda önemli bir avantajımız var. 15 yıllık alım garantisinin dışındaki, yapıda yüzde 20'lik kar ortağı olduğumuzu söylemem lazım. Japonya'da ise yüzde 35'lik hisse ortaklığımız olduğunu söylemem lazım. Yakıt dahil, Rusya fiyatının altında bir fiyatla inşallah burada çalışacağız. Bunu illa yüksek fiyat, düşük fiyat diye değerlendirmek doğru olmaz. Her birinin şartlarının, ortaklık yapısının farklı olduğunu söylemem lazım" diye konuştu. 4 şirketin ortaklık payları belli mi?" dedi. ORTAKLI OLACAK MI ?
Her iki nükleer santrale de istekli yatırımcıların olduğunu belirten Bakan Yıldız açıklamasını şöyle sürdürdü: Enerji sektörüne olan güvenin çok büyük avantajlarını görüyorum. Siyasi istikrarın meyvelerini, enerji sektöründe toplamış olacağız. Halka mı açılacak ? Blok satış mı olacak? Bunu yapabilecek bir yerli ortak mı olacak? Bunları önümüzdeki süreçte göreceğiz.
AKKUYU'DA NELER YAPILIYOR ?
Mersin Akkuyu'daki inşaatın uzadığına dair endişeler olduğunu belirten bir gazeteciye yanıt veren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız şöyle konuştu: "Bu tür büyük işlerin, her iki projede Türkiye'nin blok alanda tek proje olarak, Türkiye'nin en büyük projesidir. Bütün sektörleri dahil ediyorum. Biz yatırımları itibariyle değil, ciroları itibariyle de ifade ediyoruz. Ciroları itibariyle konuşursak 100 milyar gibi bir rakamdan bahsedeceğiz. Yatırım olarak baktığımızda da yaklaşık 20 milyar dolarlık projelerden bahsediyoruz. İki projede Türkiye'nin en büyük projeleridir. Rusya Federasyonunun güvenlikle ilgili aldığı yeni tedbirler zamanla alakalı sarkmalara sebep oldu. İşletmeye girmeyle alakalı sıkıntı görünmüyor. "
JAPON HOCALAR GELECEK...
Akkuyu'da zemin etüttü ve hafriyat çalışmalarının yapıldığını inşaatınsa lisansın çıkmasının ardından başlayacağını söyleyen Bakan Yıldız, "Japonya'nın tecrübesinden Rusya'nın AB ile ortaklık çalışmalarından dolayı çok teknolojik bir yapı olacağına inanıyoruz. Mühendislerimizin eğitimine önem veriyoruz. Teknoloji üniversitemizde okuyacak gençlerimizin seçkin duruma geleceğini söyleyebilirim" şeklinde konuştu. Bakan Yıldız, Sinop için Tokyo'ya eğitime öğrenci göndermeyeceklerini Japon hocaların Türkiye'ye gelip eğitim vereceklerini de sözlerine ekledi.