ENERJİ Bakanı Taner Yıldız, Irak petrolünün Türkiye üzerinden dünya pazarına satılması ile ilgili gelişmeler hakkında bilgi vererek; " Basra'dan gelen boru hattının 400 km'lik kısmını merkezi Irak hükümeti Türkiye'ye teklif etti. Bu hattın Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattına bağlanmasıyla beraber orada en az 600 - 700 bin varil günlük ek kapasite eklenmiş olacak. Biz bu projeyi destekliyoruz" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) 'Türkiye Enerji Piyasalarına Yönelik Stratejik Açılım ve Yeni Düzenleyici Perspektifler' konulu programına katıldı.

Program sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız, Kuzey Irak Kürt Yönetimi'yle imzalandığı öne sürülen anlaşmalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin 3'lü mekanizmanın kurulması için hem Bağdat'la hem de Erbil'le temaslarda bulunduğunu kaydeden Yıldız, 'topun Bağdat ve Erbil'de olduğunu' vurguladı.

Bakan Yıldız şöyle konuştu; "Biz 3'lü mekanizmasının kurulmasıyla alakalı gerek Bağdat'ta gerekse Erbil'de bulunduk. Pozitif tutumumuzu her zaman devam ettirdik. Bundan sonraki nokta, Kuzey Irak'la merkezi Irak arasındaki iletişimin, onların kendi aralarındaki kararlarının belirleyeceği bir ortam haline gelecektir. Ben inanıyorum ki Iraklı kardeşlerimiz kendi içlerinde böyle bir konuyu aşacaktır. Aralık ayıdan içinde İnşallah bunu gerçekleştireceklerine inanıyor ve ümit ediyorum. Başka türlü bir noktanında çok doğru olmayacağına inanıyorum."

"KAZANAN IRAK OLACAK"

Irak'ta gerçekleştirdiği temaslara değinen Bakan Yıldız; "Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattı, günlük 1 buçuk milyon varil kapasiteyle çalışma imkanına sahiptir. Ne yazık ki şu anda 300 bin - 400 bin variller civarında kullanılıyor. Biz ister Irak'ın Kuzey'in, Güney'inden, Orta bölümünden, her türlü gelecek petrolün bu atıl kapasiteyi doldurması lazım geldiğine inanıyoruz. Kazanan Irak olacak. Biz taşıma tarifisinden aldığımız 1Dolar'ların toplam ciro içinde çok büyük payı olmadığını biliyoruz. Ama Irak bütün dünya pazarlarının fiyatını almış olacak. Bu yüzden, Kuzey Irak petrollerinin de bu atıl kapasiteden yararlanmasının Irak'ın normalleşmesi adına ciddi bir katkı koyacağına inanıyorum. Ve bunun daha büyük kapasiteyle doldurulması için bizler Basra'dan gelen boru hattının 400 km'lik kısmını merkezi Irak hükümeti Türkiye'ye teklif etti. El-Ambar bölgesinden gelecek olan bu petrol boru hattının, Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattına bağlanmasıyla beraber orada en az 600 - 700 bin varil günlük ek kapasite eklenmiş olacak. Biz bu projeyi destekliyoruz. Bunu merkezi Irak hükümetiyle birlikte gerçekleştirmek istiyoruz. Önemli olan, bütün kesimlerin rızasıyla bu işlerin yapılmasıdır, ama yapılmasıdır" diye konuştu.

Bakan Yıldız, merkezi Irak yönetim ile Kuzey Irak yönetimi arasındaki görüşmelerin yakın zamanda başlayacağını ve Türkiye'nin gelişmeleri yakından takip edeceğini de belirtti.