ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2008 yılı Kasım ayından bu yana petrol, doğalgaz fiyatları, dövizin artmasına rağmen doğalgaz fiyatlarında artışa gitmediklerini anlatırken, "28 Avrupa Birliği üyesi ülke arasında doğalgazı en ucuza alan ülke değiliz ama en ucuza satan ülkeyiz" dedi. Yıldız, Türkiye'nin güneş ve yenilenebilir enerjiye çok fazla yatırım yapmasının ihtiyaç olduğunu söyledi.
Kayseri’den Nevşehir’e geçen ve Belediye Başkanı Hasan Ünver'i makamında ziyaret eden Bakan Yıldız, Nevşehir'de güneş enerjisi panelleriyle elektrik ihtiyacını karşılayan bir fabrika bulunduğunu hatırlatırken şöyle dedi:
"Özellikle yenilenebilir enerjiyle alakalı konuların, Türkiye'nin yerli kaynaklarla buluşması adına ön plana çıkarılmalıdır. Bugün Kırşehir'in Mucur İlçesi'nde doğalgaz kompresör merkezi açacağız. Merkez, Türkiye'nin batıdaki ihtiyacını karşılamak üzere doğudan gelen bütün doğalgazın batıya aktarılabilmesi için önemli yatırımdır. Türkiye'nin doğusu ile batısı arasındaki mesafe 1800 kilometre dir. Enlem açısından baktığımızda Avrupa'nın ikinci uzun ülkesi. Zaman farkı da yaklaşık 76 dakika. Böyle bir mesafede doğalgazın gidebilmesi için basıncı yükseltmek gerekiyor. Azerbaycan'dan, İran'dan gelen gazı kendi haline bıraksanız Eskişehir'e, İstanbul'a gitmiyor. Kademeli olarak onların basıncının yükseltilerek daha ileriye aktarılması gerekiyor. Bu konuda Mucur'un büyük katkısı olacak. Erzincan, Hanak, Ardahan'da var. Bunların her biri, doğudaki kaynakların batıya aktarılmasını sağlayacak."
Kapadokyagaz Doğalgaz Dağıtım Şirketini de ziyaret eden Bakan Yıldız, Türkiye'nin, 2008 yılı Kasım ayından itibaren referandum ve genel seçim geçirmesine rağmen doğalgaz fiyatlarını artırmadığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Şu anda Botaş'ın sattığı doğalgaz fiyatı, 2008 kasım ayından daha düşük. 'Bu nominal mi, reel mi, dövizle mi alınıyor?' diye soruyorlar. Hayır. Türk Lirası ile o zaman 1000 liraya satıyorsak şu anda 900 küsür liraya satıyoruz. 2008'in kasım ayından bu tarafa petrol, doğalgaz fiyatları, döviz, artmış olmasına rağmen fiyatlarımız artmadı. 28 Avrupa Birliği üyesi ülke arasında doğalgazı en ucuza alan ülke değiliz ama en ucuza satan ülkeyiz."
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Nevşehir’den Kırşehir’e geçti

OE(OE/İD)