Yaşar KAÇMAZ / İSTANBUL, () TÜRKİYE Yatırım Zirvesi'nde konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de siyasi istikrarın önemini vurgulayarak yaklaşan seçimlerle ilgili "Siyasi istikrarın kalıcı olduğu, yolsuzluk iddialarının siyasi motivasyona dayalı olduğu ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sorunsuz geçeceği gibi sonuçlar çıktı. Önümüzde iki tane seçim olacak. Şu anki kamuoyu araştırmalarına ve yerel seçim sonuçlarına göre olumsuz herhangi bir şey olacağını düşünmüyoruz" dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi İstanbul'da düzenlenen Türkiye Yatırım Zirvesi'ne katıldı. Enflasyonun kontrol altında olduğunu belirten Bakan Şimşek, "Enflasyon yüksek ve önemli bir sorun, bu konuya odaklanmalıyız ama enflasyonun kontrol dışına çıktığını söyleyemeyiz. Enflasyon oranı yüzde 9'un üzerinde ama Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 7,6'dır. Merkez Bankası'nın başlangıçtaki enflasyon hedefiyle yeni enflasyon tahmini arasındaki fark, kurdaki dalgalanma, yüksek gıda fiyatları ve aynı zamanda vergi artışlarından kaynaklanıyor. Gelecek yıl ve daha sonrası için enflasyona bakıldığında buradaki artış TL'nin biraz daha değer kaybetmesinden kaynaklanabilecek" diye konuştu.

"NÜKLEER ENERJİ VE YENİLENEBİLİR ENERJİ TÜRKİYE'NİN ENERJİ İTHALAT BAĞIMLILIĞINI AZALTACAKTIR"
Şu an inşa halinde olan santrallerin yüzde 75'inin yenilenebilir enerjiye yönelik olduğunu kaydeden Mehmet Şimşek, "Enerji yalnızca enflasyonu yükseltmekle kalmıyor aynı zamanda Türkiye'nin cari açığını da artırıyor. Nükleer enerji ve yenilenebilir enerji Türkiye'nin enerji ithalat bağımlılığını azaltacaktır. Gelecek dönemde önemli konulardan biri de güneş enerjisinin kullanımı. Türkiye güneş enerjisi kullanımında önemli bir konumda. Önümüzdeki 5-10 yıl içinde güneş enerjisi, hem ekonomik hem kullanılabilir hem de ana akım enerji kaynaklarından biri olacak. Pek çok Türk hane halkı ve sanayici için güneş enerjisi daha kapsamlı bir şekilde kullanılacak ve Türkiye'nin cari açığının düzeltilmesi anlamında önemli unsurlardan biri olacak" dedi.

"MAYISTAN İTİBAREN BAŞLAYAN HUZURSUZLUKTAN DOLAYI TÜRKİYE'DE MALİYET ENFLASYONU YAŞADIK"
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi de zirvedeki konuşmasında Türkiye'de şu an yaşanan enflasyonun talep enflasyonu değil, maliyet enflasyonu olduğunu söyledi.

Türkiye'nin mayıs ayında yaşadığı huzursuzluk nedeniyle bir enflasyon yaşadığı belirten Zeybekçi, "2013 yılında son 50 yılın en düşük enflasyonunu yakaladık. Ama ondan sonra mayıstan itibaren başlayan Türkiye'de bir huzursuzluktan dolayı veya bir rahatsızlıktan dolayı, yaratılmaya çalışılan o rahatsız havadan dolayı, Türkiye'de maalesef ekonomik olmayan spekülatif bir ortamdan kaynaklanan bir maliyet enflasyonu yaşadık. Çok hızlı bir şekilde yukarı çıkan ve orada kalıcı olan döviz kurları sebebiyle Türkiye'de enflasyon üzerinde bir artı yaşadık. Ama döviz kurundan kaynaklanan enflasyon etkisi, mayıs itibariyle bitti. Mayıs'tan itibaren kurlardan kaynaklı hiçbir enflasyon rakamı, oranı bizim enflasyon rakamımızın üzerine gelmeyecektir. Türkiye olarak şu anda bizim enflasyon rakamımızın üzerinde maliyet enflasyonumuzu etkileyen rakam faizlerden kaynaklanmaktadır" diye konuştu.

"EKONOMİ BAKANI OLARAK BUNLARI İDDİALI BİR ŞEKİLDE KONUŞMAK BELKİ RİSKLİDİR"
Türkiye'nin 2014 yılı büyümesinin 2013 yılından daha yüksek olacağını vurgulayan Bakan Zeybekçi, şunları söyledi:

 "Bu yıl içerisinde Türkiye yüzde 4 ve hatta daha üzerinde büyüyecektir. Türkiye, son çeyrekte yüzde 4'ün üzerinde büyüdü. Türkiye, 2013 ortalamasını yüzde 4 büyümeyle tamamladı. Türkiye'nin enerji tüketimi 2012'de ve 2013'ün başlarında stabildi. Artış hızı, hemen hemen sıfır noktasındaydı. Şimdi Türkiye'de enerji tüketimi, yüzde 6'lar civarında artıya geçti. Bu da Türkiye'nin 2. çeyrek ve 3. çeyrekle ilgili öngörülerini bize sunuyor. Türkiye'nin 1. çeyrekteki büyümesi, Türkiye'nin 2013'ün son çeyreğindeki büyümesinden daha yüksek olacaktır. Ekonomi Bakanı olarak bunları iddialı bir şekilde konuşmak belki risklidir. Ama işin içinden gelen birisi olarak size söylüyorum. Türkiye'nin önümüzdeki bu yılla ilgili büyümesi, göreceksiniz hazirandan sonra, 3. çeyreğe girdiğimiz andan itibaren, bu eksiye doğru revize edilen tüm büyümeler, tıpış tıpış her biri yukarıya doğru tekrar revize edilecektir. Çünkü Türkiye ihracata dayalı bir büyümeyi çok güçlü bir şekilde gerçekleştiriyor. Bizim ölçümlemelerimize göre Türkiye'de ihracatın büyümeye katkısı yüzde 2,5 civarında olacaktır. Onun için hiç kimse Türkiye'yle ilgili ümitsizliğe veya büyümeyle ilgili acaba mı, diye soru işaretini kafasının hiçbir yerinde taşımasın. Göreceksiniz 2014 yılı da Türkiye için büyümede ilk 2'lerde 3'lerde olmaya devam edecek."

"EKONOMİ BAKANLIĞI, SİZİN BİR OFİSİNİZDİR"
Türkiye'de yatırıma teşviklerle ilgili Bölgesel Yatırımları Teşvik Programları, Büyük Ölçekli Yatırımları Teşvik Programları, Stratejik Yatırımları Teşvik Programları gibi çalışmaların olduğunu belirterek yabancı katılımcıları Türkiye'de yatırıma davet eden Zeybekçi, "Dışarıdan gelecek olan ama yatırım yaptıklarında artık yüzde 100 Türk şirketi olmuş olacak siz değerli yatırımcılar, şunu bilmenizi istiyorum. Ekonomi Bakanlığı, sizin bir ofisinizdir. Ekonomi Bakanlığı'na geldiğinizde herhangi bir yatırımla ilgili sınırsız bir sabırla sizleri bu alanda bilgilendirmek, sizleri bu alanda desteklemekle ilgili her daim beraber olmak bizim için büyük bir zevk olacaktır" dedi.

YK (MK) (FOTOĞRAF)