Özgür ALTUNCU -Taner YENER/İSTANBUL, () MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, 'The Eurasia Forum'un öğleden sonraki oturumuna konuşmacı olarak katıldı. Grafikler eşliğinde konuşan  Şimşek, ekonomik konulardan önce siyasi bir değerlendirmede bulundu ve son alınan seçim sonuçlarının Ak Parti'nin göstereceği Cumhurbaşkanı adayının kazanma şansının yüksekliğini gösterdiğini söyledi. Şimşek, " Ak Parti'nin göstereceği adayın kazanma ihtimali son derece yüksek" dedi.

TÜRKİYE BATI İLE ARASINI KAPATIYOR
Türkiye'de siyasi istikrarın devamının gelecek 4- 5 yıl açısından çok önemli olduğunu belirten Şimşek, "Ben Türkiye'nin büyümeye devam edeceğine inanıyorum. Yapacağımız yapısal reformlarla tekrar bir yüksek büyüme gerçekleştireceğine inanıyorum. Türkiye gelişmiş ülkelerle arayı kapatıyor. Türkiye bu bölgedeki Batı ile arayı en güçlü şekilde kapatan bir ülkedir" diye konuştu.

BÜYÜME SÜRECEK
Türkiye'nin bu yıl yüzde 4'lük bir büyümeyi yakalayabileceğini düşündüğünü söyleyen Bakan Şimşek , "Türkiye hem büyümesini daha sağlıklı şekilde dengeleyecek. Hem büyüme hedeflerini yakalayabilecek bir yolda gidiyor. Enflasyonun zirveyi bulması ve bununla birlikte para politikasında gevşeyici bir yaklaşım muhtemelen iş talebi de daha olumlu bir şekilde destekleyici olur. Türkiye 2007'den buyana rekor düzeyde istihdam sağladı. Avrupa aynı dönemde 2 Milyonun üzerinde net istihdam kaybına uğrarken Türkiye 5.6 milyon ek istihdam artışı sağlamıştır" ifadesini kullandı.

ENFLASYON DÜŞÜRÜLMELİ
Enflasyon rakamlarının zirveyi bulduğunu öne süren Şimşek, "Yüzde 9.7 yüksek bir enflasyon oranıdır. Türkiye'nin hızlı bir şekilde enflasyonu yüzde 5'lere çekmesi gerekiyor .Orta ve uzun vadede yüzde 5'in altına çekmemizde fayda var. Düşük enflasyon Türkiye'nin büyüme potansiyelini yükseltecek bir faktördür" dedi.

HAZİRAN'DAN İTİBAREN DÜŞECEK
Enflasyonla mücadele uzun vadeli olarak bir başarı yakalandığını söyleyen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, " Son dönemde enflasyonun yükselmesinin en önemli nedenlerinden biri Avro'daki değer kaybı. Gıda fiyatlarındaki artış öngörülebilir değil. Ama sonuç itibariyle önümüzdeki döneme baktığımız zaman iç talebin yumuşak seyrediyor olması çıktı açığının olması gibi faktörler, enflasyonun Haziran'dan itibaren düşüşe geçmesini yakın ihtimal olarak görüyoruz" diye konuştu.

TEDBİRLER ALDIK
Lirada bir değer kaybı risk teşkil edeceğini söyleyen Şimşek, " Gıda fiyatları bilinmeyendir. Ama Hem parasal sıkılaştırma, hem çıktı açığının yüksek olması hem de Ekim ayından itibaren kredi genişlemesinin sınırladık. Bütün bu faktörler sayesinde enflasyonun aşağı trende girme ihtimali son yüksektir" dedi.

MAKUL BİR DÜZEY
Kredi faiz oranındaki yükselişe de değinen Şimşek, "Sonuç itibariyle kredi hacmindeki genişleme yüzde 15'ler seviyesine inmiş durumda. Bu da oldukça makul bir düzey. Merkez bankasının da görmek istediği bir nokta. Enflasyon yukarı çıkarken, enflasyon kontrolden çıkmıyor, tekrar düşüş sürecine girecek" ifadesini kullandı.

ÖA (MK) (FOTOĞRAF)