BİLİM Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, önümüzdeki süreçte Türkiye'nin sanayi üretiminde önemli artış beklendiğini söyledi. Işık, "Şimdi iç tüketimin biraz daha az, ihracatın biraz daha yoğun olduğu bir büyüme öngörüyoruz. Yani ihracat bazlı büyümeyi bu yıl ön görüyoruz" dedi.
Çankırı'nın Şabanözü İlçesi'nde 1 Haziran'da yenilecek seçimler için partisine oy istemek için esnaf ziyareti yapan Bakan Fikri Işık, halk pazarı esanfı ve alışveriş yapanlarla görüşüp, elini sıktı, ardından bir ekmek fırınına girip, ekmek pişirdi. Baba mesleği  fırıncılığı çok sevdiğini belirten Bakan Işık, hamurları kürekle ekmek fırınına sürdü, piştikten sonra da çıkarttı. Fırıncılara yönelen Bakan Işık, "İşsiz kalırsak, burada iş bulabilir miyiz, iş verir misiniz?" diye espri yaptı.
Şabanözü Organize Sanayi Bölgesi'nde de incelemelerde bulunan Işık, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı.  Çankırı'nın Türkiye'de büyükşehirler dışında sanayisi en iyi gelişen il olduğunu belirten Bakan Işık, "Artık Türkiye üretimini büyükşehirlere tıkıştırmaktan kurtardı ve Anadolu'ya üretim dalga dalga yayılıyor. Bu önemli dağılım merkezlerinden biri de Şabanözü" dedi. Bakan Işık, bu seçimin Türkiye'de istikrara, güvene, üretim ve yatırıma verilecek bir destek olarak algılandığını da görmekten memnun olduğunu kaydetti.
TÜRKİYE'DE SEÇİMLER SAĞLIKLI YAPILIYOR
Bir gazetecinin, 'Türkiye'de son yapılan yerel seçimin bazı bölgelerdeki itirazlarla iptal edilmesi, seçimin sağlıklı yapılamadığı yönünde eleştirilere neden oluyor, sizin düşünceniz nedir?' sorusu üzerine Bakan Fikri Işık, şöyle yanıt verdi:
"Sağlıklı yapılamadı' diye bir iddia doğru olmaz. Neden doğru olmaz, Türkiye'de belki, 900'den fazla il ve 81 ilimiz ve 40 binin üzerinde köyümüz var. Bunların her birinde seçimler yapıldı ve seçimlerde bazı iptallerin olması, o seçimin sağlıklı yapılamadığı anlamına gelmez. Türkiye'de seçimler gerçekten sağlıklı yapılıyor. Şuana kadar seçimlerin genel güvenliğine ve sağlığına yönelik Türk toplumunda da bir kuşku yok. Ama elbettedir ki bu kadar büyük bir alında, bu kadar iki ölçekte seçimler yapıyorsanız, bir muhtarlık seçiminden tutunuz, bir belde belediye ve ilçe belediyesine, il genel meclisine il belediyesi ve büyükşehir belediyesine bütün bunları yapıyorsanız, mutlaka bazı yerlerde seçimlerin tekrarını gerektirecek sebepler olabilir. Bunları seçimin genel sağlığına yaymak doğru olmaz, haksızlık olur. Türkiye'de seçimler sadece Ak Parti iktidarı döneminde değil, Türkiye demokrasiye geçtikten sonra sağlıkla yapılıyor, bundan sonra da sağlıkla yapılmaya devam edilecektir." 
Bakan Işık, seçimlerde teknolojinin her geçen gün daha fazla kullanılmasının önem arzettiğini belirtti.
GLOBAL ŞİRKETLERİN YATIRIM İÇİN İŞTAHI ARTIYOR
Türkiye'de sanayi üretiminin artmasıyla ilgili değerlendirmesi sorulan Bakan Işık, özellikle bir yılda yaşanan olağanüstü sürece rağmen artarak devam ettiğini söyledi. Işık, şöyle konuştu:
"Türkiye'de özellikle 30 Mart seçimlerinden sonra büyük ölçekli global şirketlerin Türkiye'ye yatırım için iştahının önemli ölçüde artığını görüyoruz. Bazı somut adımlarda artık atılmaya başlandı. Biliyorsunuz daha birkaç gün önce MAN fabrikası Almanya'daki otobüs üretimini durdurdu ve Türkiye'ye kaydırma kararı aldı. Bununla ilgili pek çok hazırlığın yapıldığını biliyoruz. Bu konuyla ilgili bizim de görüşmelerimiz devam ediyor. Önümüzdeki süreçte Türkiye'nin sanayi üretiminde önemli artış bekliyoruz. Türkiye 2013 yılında veya 2012 yılında iç tüketimin ağırlığında olduğu bir büyüme gerçekleştirdi. Ama şimdi iç tüketimin biraz daha az, ihracatın biraz daha yoğun olduğu bir büyüme öngörüyoruz. Yani ihracat bazlı bir büyüme bu yıl ön görüyoruz. İlk çeyrekteki tüm olumsuz şartlara rağmen, tüm olağanüstü şartlara rağmen, ilk çeyrekteki performans Türkiye'nin 2014 yılını da büyüme açısından, 2013'den daha iyi bir düzeyde kapatacağını gösteriyor. Hele hele bu yatırımlar hızlı bir şekilde devreye girdikçe inanıyorum ki, 2014 yılında sanayi üretimi de kapasite kullanım oranları da Türkiye'nin büyümesi de hızlanarak artacak ve devam edecek."
DÜNYA KUPASI FUTBOLCULARININ ÇORAPLARI ŞABANÖZÜ'NDEN
Bakan Işık'a bir gazeteci tarafından Dünya Kupası'nda mücadele edecek ülkelerin futbolcularının giyeceği çorapların Şabanözü'nde üretilip, geçtiğimiz günlerde de paketlenerek gönderildiğini, bu konudaki değerlendirmeleri sordu. Işık, "Bu, çok büyük bir memnuniyet bizim açımızdan. Çünkü biraz önce bir fabrika gezdik, dünyanın tüm kaliteli markaların üretimini yapıyor. Şuanda içinde bulunduğumuz fabrika dünyanın en kaliteli çoraplarını üreten fabrika. Ve dünyanın çok iyi bilinen bir markasının üretimini gerçekleştiriyor. İşte Arjantin milli takımından Real Madrit'e kadar pek çok takımın giydiği çorabı üretiyor. Bunlar gerçekten gurur verici. Bizim sanayide üç temel önceliğimiz var. Bir tanesi yerli üretim, bunu çok önemsiyoruz. İkincisi teknolojik üretim, üçüncüsü de temiz üretim. Bunu üç noktada da gerçekten göğsümüzü kapartan fabrikaları gezmekten memnuniyet duyduk. Bu dinamizmi Türkiye'nin istikrarının sürmesiyle birlikte artarak devam edeceğini düşünüyoruz. Türkiye artık daha teknolojik ve daha temiz bir üretimi her geçen gün daha güçlü bir şekilde başarıyor. Ve inanıyorum ki, önümüzdeki süreçte bu noktada Türkiye'de önemli sıçramaları da yapacağız" dedi.

ÜK,MB(AY/İD) (FOTOĞRAFLI)