KOCAELİ'nin Gebze İlçesi'nde kuruluş çalışmaları devam eden Bilişim Vadisi için düzenlenen çalıştayına katılan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefleyen Türkiye'nin, yazılım alanında büyük bir sıçrama yapması gerektiğini söyledi.
Gebze Workinn Hotel'de düzenlenen Bilişim Vadisi Çalıştayı'na, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, sanayici ve işadamları katıldı. Bakan Nihat Ergün, çalıştayda yaptığı konuşmada, uzay ve bioteknoloji gibi sektörlere yoğun ilgi göstermek gerektiğini belirtti. Bakan Ergün, konuşmasına söyle devam etti:
"Bu çalıştayda sizlerle Bilişim Vadisi’yle ilgili son gelişmeleri paylaşmayı, yine sizlerin konuyla ilgili düşüncelerinizi, taleplerinizi dinlemeyi arzu ediyoruz. Çalıştay neticesinde ortaya çıkacak sonuçlar, Bilişim Vadisi’nin geleceği açısından çok önemlidir. Bu nedenle, sizlerden gelen her türlü teklife, düşünceye, yapıcı eleştiriye ihtiyacımız olduğunu ifade etmek istiyorum. Çarşamba günü, Sayın Başbakanımızın da katılımıyla 3'üncü Sanayi Şurası'nı başlattık. 3 gün süren şura çalışmalarında, üzerinde en çok durulan konu, hiç şüphesiz Ar-Ge, inovasyon ve yeni nesil teknolojiler oldu. Ülke olarak, otomotiv, makine gibi sektörlerde katma değeri artırmak elbette büyük bir ihtiyaçtır. Ancak yazılım, bilgi teknolojileri, uzay, haberleşme, biyoteknoloji gibi sektörlere artık yeni ve yoğun bir ilgi göstermek zorundayız."
'TÜRKİYE YAZILIM ALANINDA SIÇRAMA YAPMALI'
Türkiye'nin yazılım sektöründe sıçrama yapması gerektiğini söyleyen Bakan Ergün, "Özellikle yazılım konusu, bugün dünyada gelişen hemen hemen her yeni teknolojinin anahtarı durumundadır. Başlangıçta büyük hesap makineleri olarak teknoloji sahnesine çıkan bilgisayarlar, artık hayatın her alanına nüfuz etmektedir. İnsanlık olarak, yazılım destekleriyle birçok işi daha hızlı, daha doğru ve daha verimli yapabileceğimizi fark ettik. Yazılım gibi sektörler, kendileri için ürettikleri ekonomik değer kadar, diğer sektörlerin gelişimini de tetiklemektedir. İş süreçlerinin teknoloji desteğiyle yürütülmesi, kalite ve verimliliği artırmak için büyük önem taşıyor. Bugün mobilyadan makineye, otomotivden tekstile, turizmden finans sektörüne, her türlü kamu hizmetinden tüketim faaliyetlerine kadar her aktivitenin içinde yazılım var. Ekonomisi her geçen gün gelişen ve 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefleyen Türkiye, yazılım alanında büyük bir sıçrama yapmalıdır" dedi.
BİLİŞİM VADİSİ VE SAVUNMA İHTİSAS TEKNOPARKI
Ergün, Bilişim Vadisi'nin ekonomik faaliyetlerin yoğunlaştığı bir bölgede seçildiğini belirtti. Bakan Ergün, "2023’e doğru giden yolda yazılım firmaları, müstakil olarak önemli oldukları gibi, diğer tüm sektörlerin, firmaların gelişimini sağlamaları açısından da kritik bir rol üstleneceklerdir. İşte biz Bilişim Vadisi’nin yer seçimini yaparken, bu ihtiyacı gördük ve ekonomik faaliyetlerin yoğunlaştığı bir bölgeyi seçtik. Seçtiğimiz mekân, Bilişim Vadisi’nin hem üniversitelerle hem reel sektörle hem de kamuyla yakın bir ilişki kurması için çok stratejik bir noktadadır. Bilişim Vadisi, Kurtköy’de kurulacak olan Savunma İhtisas Teknoparkı'yla da stratejik ilişki içinde olacaktır. Yine bu bölgede gerçekleştirilecek olan Körfez geçişi, İzmir otoyolu ve hızlı tren projesi gibi dev yatırımlar da Bilişim Vadisi’nin lojistik konumuna çok daha önemli bir pozisyon kazandıracaktır" diye konuştu.
'TEKNOPARK YÖNETİCİSİ İŞHANI YÖNETİCİSİ DEĞİLDİR'
Türkiye'de teknoparkların para kazanılmaya yönelik yönetildiğini söyleyen Bakan Ergün, " Türkiye’de teknopark yönetimleri işhanı yönetimlerine dönüşmüş durumunda. Yüksek kiralar var. Para kazanmak için yapıyorlar. Teknopark yöneticisi apartman yöneticisi veya işhanı yöneticisi değildir. Teknoparklar para kazanmayı ön plana alan yerler olmamalıdır. Bizim bu alanda Kızılay gibi çalışacak yerlere ihtiyaç var. Bir müddet sonra teknoparklara gelmez insanlar. Metrekaresine dolarlarca kiralar alınan yerlere ben niye geleceğim. Muallimköy'de bazı alanlarda ücretsiz duruma bile gideceğiz. 2023’e kadar buradaki kurumlarda gelir ve kurumlar vergisinden muaf tutuluyor. Stopajı devlet ödenmiş sayıyor. Çalışanların sigorta pirimlerini yarısını işveren, yarısını devlet ödüyor. Buradaki çalışan firmalar damga vergisinden muaf tutuluyorlar" dedi.
'ABD'DEKİ SİLİKON VADİSİ'NE ATIF YAPIYORUZ'
Bilişim Vadisi’nden bahsederken sık sık ABD’deki Silikon Vadisi’ne atıf yaptıklarını söyleyen Bakan Ergün, şunları kaydetti:
"Bu bölgedeki bilgi ve teknoloji yoğun firmalar, birbirleriyle de muazzam bir etkileşim alanı oluşturmakta, ortaya birçok önemli marka ve ürün çıkmaktadır. Intel, Google, HP, Maxtor, Apple, Microsoft, Oracle, Mozilla gibi birçok önemli firmanın bu bölgeden çıkması elbette bir tesadüf değildir. Biz bilgi ve teknoloji üretiminin uygun bir iklim, atmosfer veya ekosistem içinde gerçekleşebileceğini söylerken tam olarak da bu örneği kast ediyoruz. Elbette Silikon Vadisi, o bölgede doğal olarak gelişmiş faaliyetler neticesinde ortaya çıkmış bir yapıdır. Bu açıdan baktığımızda, ülkemizde Bilişim Vadisi projesi ile çok daha farklı bir metot denemiş olacağız."