KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, yarın açılacak Marmaray'ın İpekyolu'nu stratejik eksende birinci plana taşıyacağını söyledi.
Beraberinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile birlikte 'Uluslararası İpek Yolu Kongresi ve 10'uncu ADAM Konferansı'na katılan Bakan Çelik yaptığı konuşmada, "Yarın Marmaray'ın açılacak olması hakikaten İpek Yolu üzerindeki şimdiye kadar sarfettiğimiz çabanın, düşüncelerin yenilenmesini ve yeniden icat edilmesini zorunlu kılacak. Alexander Graham Bell telefonu bulduktan sonra, Steve Jobs iPhone'dan bahsederken 'Biz yeni bir telefon yapmıyoruz, telefonu yeniden icat ediyoruz' demişti. Marmaray'ın açılmasıyla birlikte aslında İpek Yolu üzerinde yeniden düşünmenin ötesine geçiyoruz ve İpek Yolu'nu yeniden hep birlikte icat ediyoruz" dedi.
İpek Yolu'nun Asya ve Avrupa arasında bin yıldır devam eden ticari faaliyetlerin simgesi olarak her zaman anıldığını hatırlatan Bakan Çelik, Fakat bunun ötesinde bu hat, üzerinde ortaya çıkan medeniyet ilişkileri, kültür ilişkileri ve ticari ilişkilerle birlikte önümüze tarihin her noktasında yeni bir ilişkiler yumağı olarak geldi. Medeniyet tarihinin vazgeçilmez kaynaklarından biri olan seyyahlar, seyahatnamelerinde bu yolu anlattılar. Dolayısıyla bu yol aynı zamanda insanlığın ilk iletişim rotası olarak günümüze geldi. Modern tarihçiler ise iktisadi ve kültürel bir yaklaşım sergilemişler, İpek Yolu boyunca bir ülkeden diğerine ekonomik ve kültürel geçişin, değişimin izlerine değinmişlerdir. Bu yol boyunca görülen ekonomik canlılık sayesinde şehir kavramı gelişmiş, şehir kavramı üzerine yeni açılımlar elde edilmiş, yeni şehirler inşa edilmiştir" diye konuştu.
KÜLTÜREL ZENGİNLİĞİN TANITIMI İÇİN FIRSAT
Bakan Çelik, Türkiye'nin modern İpek Yolu'nda öncü bir rol üstlendiğini belirterek şöyle devam etti:
"Aynı zamanda hem kültürel mirasın açığa çıkarılması, hem de buna dayalı bir turizm hareketi oluşturulması, insani bir diplomasinin yeniden inşası için İpek Yolu temalı projelerin hayata geçirilmesi çok önemlidir. Özellikle Orta Asya'dan Anadolu'ya uzanan coğrafyada kültürel bir diplomasinin ve insan diplomasinin üzerinde ilerleyeceği halk olarak İpek Yolu daha önem kazanmaktadır. Bu bölgenin kültürel zenginliğinin yeniden dünyaya tanıtılması için de bir fırsattır."
AVRASYA, UZAK DOĞU VE BATI ZENGİNLİKTEN FAYDALANACAK
Türkiye'nin kültürel, siyasi ve ekonomik alanda Avrasya'da pek çok işbirliği girişimine öncülük ederek başarıya ulaşması için çaba sarfettiğini de ifade eden Çelik, "Marmaray tünelinin açılmasıyla İpekyolu'nun kesintisiz bir şekilde işleyebilmesi, doğu-batı hattındaki ulaşım hattının etkin bir şekilde kullanılması temin edilecektir. İpek Yolu'nun tarihteki önemini yeniden kazanmasına büyük bir adım olarak Marmaray stratejik bir eksen oluşturacaktır. Marmaray sayesinde Avrasya'da yaşayan toplumlar arasındaki kültürel etkileşim ve ortak dil başka bir boyutta yeniden canlandırılacaktır. Ve bu coğrafyada yaşayan herkes Türkiye Cumhuriyeti'nin 90'ıncı yılında açılan Marmaray sayesinde bütün bir Avrasya coğrafyası Uzak Doğu ve Batı bu zenginlik ve refah merkezinden faydalanacaktır" dedi.
Pusulanın icadından sonra İpek Yolu'nun tarihsel önemini görece olarak kaybettiğini kaydeden Bakan Çelik, "Marmaray ile birlikte İpek Yolu'nun yeniden stratejik eksende birinci plana ulaştığı bir dönemin kapısını hep beraber aralıyoruz. Bu konferansın, bu buluşmanın buna büyük faydası olacağını düşünüyorum, başarılı olmasını diliyorum" dedi. Bakan Çelik, konferansın ardından Gürcistan Kültür ve Anıtları Koruma Bakanı Guram Odisharia ile bir görüşme yaptı.