EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan, "(İran konusu) Bu işin kesin anlaşmaya dönme ihtimali oldukça yüksek" dedi. Çağlayan, ""Mısır ile diplomatik anlamdaki gelişmelerin, ticaretimizi çok fazla olumsuz etkileyeceğini düşünmüyorum" diye konuştu. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından bu yıl 19'uncusu düzenlenen Dünya Ticaret Köprüsü'nün açılışından sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan Çağlayan, toplantıda İran ile ilgili sorulara da yanıt verdi. İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya arasında İran'ın nükleer programı konusunda varılan anlaşmanın 6 aylık geçici bir anlaşma olduğunu belirten Çağlayan, "Ama bunun arkasından bu işin kesin anlaşmaya dönme ihtimali oldukça yüksek ki İran'ın yeni yönetimi bu konuda gerçekten dünyaya olumlu, ciddi mesajlar vermişlerdir" dedi. Geçmişinde en fazla İran'a karşı dış ticaret fazlası veren Türkiye'nin bu durumdan en karlı şekilde çıkacağını vurgulayan Çağlayan, bugün İran'ın yaptığı ithalatta aslan payını ABD ile Avrupalı şirketlerin kaptığını söyledi. Ambargoyu uygulayanın ABD ile Avrupa olmasına rağmen Türkiye'nin payı düşürüldüğü zaman 50 milyar dolardan fazla ithalat yapan İran'ın ithalatını, Türkiye dışında şapka değiştirmiş, kılık değiştirmiş dev Amerikan ve Avrupalı şirketlerin karşıladığının görülebileceğini anlatan Çağlayan, ambargonun kalkmasının takiyeyi de kaldıracağını kaydetti. İran'a yılın 9 ayında yapılan ihracatın yüzde 30 oranında düştüğünü dile getiren Çağlayan, bunda en fazla etkinin yüzde 76'lık düşüşle demir çelik sektöründe gerçekleştiğini ifade etti.
Çağlayan, son ambargo kararıyla alüminyum dahil olmak üzere, metaller, demir çelik ve makina sektörünün de bu kapsam içerisine girdiğini belirterek, "2013 yılının ilk 9 ayında önceki yılın aynı dönemine göre makine sektöründe yüzde 21'lik ihracat düşüşü var" dedi.
"TİCARETİMİZİ ÇOK FAZLA OLUMSUZ ETKİLEYECEĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM"
Bakan Çağlayan "Mısır'ın Türkiye ile diplomatik ilişkilerinin derecesini düşürme kararının, bu ülkeyle olan ticareti nasıl etkileyeceği"ne yönelik bir soru üzerine de  şöyle konuştu: "Mısır ile diplomatik anlamdaki gelişmelerin, ticaretimizi çok fazla olumsuz etkileyeceğini düşünmüyorum. Bundan kısa bir süre önce Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanı'nın önemli bir açıklaması vardı. 'Türkiye ile Mısır arasında diplomatik ilişkilerde yaşanan bu durumda bile ekonomik ilişkilerimizi devam ettirmeliyiz' şeklinde ifade etmişti. Türkiye ile Mısır arasındaki ekonomik ilişkilerin devam etme konusundaki görüşlerimi kuvvetlendiren olgu, Türkler'in Mısır'da olan 2 milyar doların üzerindeki yatırımları ve 50 binden fazla
Mısırlı'ya istihdam sağlanmasıdır. Ancak bu noktada 2013 yılında, ticaret hacmimiz aynı seviyede korunmuş olmakla beraber Mısır ile ihracatımızda çok cüzi bir yavaşlama söz konusu. 2012'nin ilk 9 ayında Mısır'a ihracatımız 2 milyar 763 milyon dolardı, bu yılın ilk 9 ayında ise Mısır'a ihracatımız 2 milyar 475 milyon dolara düştü. Yaklaşık yüzde 10'luk azalışa tekabül ediyor."