EKONOMİ Bakanı Çağlayan, mal ihracatının yanından hizmet ihracatına da destek vermeyi planladıkları söyleyerek; "Müteahhitlik ve havayolu taşımacılığı sektörlerine de yeni bir destek paketi üzerinde çalışıyoruz. Bakanlığımızca hazırlanan Destek paketini, Para Kredi Koordinasyon Kurulu'nun onayını müteakip 2014 yılında uygulamaya başlayacağız" dedi

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Ekim ayı Ödemeler Dengesi verilerini değerlendirerek Türkiye'nin 2012 yılında 152.5 milyar dolar mal, 43.2 milyar dolar hizmet ihracatıyla Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarak 195.7 milyar dolar ihracat geliri elde ettiğini hatırlattı.

Bakan Çağlayan, 2013 yılı sonu itibariyle mal ve hizmet ihracatının 200 milyar doları bulacağını belirterek, bu değerin, neredeyse iktidara geldikleri 2002 yılındaki Türkiye'nin 236 milyar dolarlık GSYİH'sine yakın olduğunu söyledi. Bakan Çağlayan açıklamasında şu ifadelere yer verdi; "Yani Türkiye, bugün 11 yıl önceki milli geliri kadar mal ve hizmet ihracatı yapan bir ülke.Bu yılın ilk 10 ayında hizmet ihracatımız yaklaşık yüzde 10 artışla 40.9 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2013 sonu itibarıyla 48 milyar dolar ile hizmet ihracatında yeni bir rekor kıracağız. Hedefimiz 2023'te 150 milyar dolar hizmet ihracatına ulaşmak. Şu anda dünyada hizmet ihracatını en çok artıran ülkelerden biriyiz. Sadece turizmde değil, taşımacılık, ticari hizmetler, müteahhitlik ve teknik müşavirlik gibi kalemlerde de ciddi artışlar var. Fakat yine de hizmet gelirlerimizin büyük kısmını turizm ve taşımacılık oluşturuyor."

"2014 YILINDA DESTEK UYGULAMASINA BAŞLAYACAĞIZ"

Ekonomi Bakanlığı olarak 2012 ortasından bu yana hizmet ihracatçılarına destek vermeye başladıklarını kaydeden Çağlayan, ihracat desteği vermeye devam edecekerini belirterek; "Nasıl mal ihracatında Turquality, Marka desteği gibi desteklerimiz varsa, hizmet ihracatımız için de destek sağlamaya devam edeceğiz. Sağlık turizmi, eğitim, film ve yazılım sektörlerinde verdiğimiz destekleri turizm, müteahhitlik ve havayolu taşımacılığı sektörlerine de sağlamak noktasında yeni bir destek paketi üzerinde çalışıyoruz. Bakanlığımızca hazırlanan Destek paketini, Para Kredi Koordinasyon Kurulu'nun onayını müteakip 2014 yılında uygulamaya başlayacağız. Bugün gördük ki 10 aylık cari açık 51,9 milyar dolara ulaştı. Geçen yıla göre 12,3 milyar dolar artış var. Tabii burada 12,8 milyar dolar civarında gerçekleşen altın ithalatının önemli bir etkisi var. Yılsonu OVP beklentisi, 58.8 milyar dolar ve GSYİH'deki pay anlamında yüzde 7.1. Gelecek yıl daha düşük rakam ve oranlar göreceğiz."

"2014'ÜN BU YILDAN DAHA İYİ GEÇMESİNİ BEKLİYORUM"

Bakan Çağlayan, Uluslararası şirketlerin Türkiye'ye olan ilgisinin devam ettiğini vurgulayarak; "Gerek yatırım teşvik sistemimizin etkisi ile gerek küresel ekonomik konjonktürdeki sisli havanın iyileşmesi ile 2014'ün bu yıldan daha iyi geçmesini bekliyorum. Bu yılın ilk 10 ayında ülkemize toplam 9,2 milyar dolarlık bir yabancı yatırım girişi oldu. Dünya ekonomisindeki mevcut durumu dikkate alınca bunu normal karşılamak gerekir. Cuma günü açıklanacak olan uluslararası yatırım verilerinin daha yüksek yatırım girişlerini göstermesini bekliyorum. 2014'te yatırım girişlerinde bir canlanma bekliyoruz. Aralık ayı başında Bali'de gerçekleştirilen Dünya Ticaret Örgütü Bakanlar Toplantısında özellikle de taşımacılık sektörümüz için önemli bir açılım sağlandı. Ülkemizin yoğun uğraşları sonucu, toplantının nihai bildirgesinde transitte kota ve benzeri gönüllü kısıtlamaların uygulanmayacağı esas olarak kaydedilmiştir. Böylelikle taşımacılık sektörümüzün başta AB üyesi ülkelerde olmak üzere teknik engellerle karşılaşmasının önüne geçilmiştir" diye konuştu. (BY)